Infectiile genitale care ameninta fertilitatea
Wednesday, 22 June 2011 06:24
infectii_genitaleInfectiile genitale constituie o amenintare pentru fertilitate. Unele dintre ele se transmit pe cale sexuala, altele nu, dar problema cea mare este aceea ca adesea ele nu sunt depistate decat in momentul in care apar complicatiile.


Flora microbiana vaginala este foarte variata. Exista bacterii care se afla in permanenta in vagin, dar exista si bacterii care se inmultesc din cauza dereglarilor hormonale, a diabetului, a lipsei unei igiene corespunzatoare acestei zone, a unui traumatism psihic (precum avortul) etc.

Infectia care, initial, putea fi depistata la nivelul vaginului se poate extinde, afectand colul uterin, uterul si apoi trompele. De obicei, femeia care sufera de acest gen de infectie se adreseaza medicului dupa ce apar simptome precum febra sau durerile abdominale. Cu cat este depistata mai repede infectia genitala, cu atat este tratata mai repede, limitand riscurile.

Bolile cu transmitere sexuala care afecteaza fertilitatea

Doua boli cu transmitere sexuala sunt, in principal, responsabile de sterilitatea feminina:

1) Gonoreea sau blenoragia

Este una dintre cele mai intalnite boli cu transmitere sexuala, cauzata de bacteria gonococ. Initial, infectia se localizeaza la nivelul colului uterin. Netratata, gonoreea poate duce la aparitia artritei, a sindromului Fitz-Hugh-Curtis, dar si la avort, sarcina ectopica sau chiar sterilitate.

2) Chlamidioza (infectia cu Chlamydia trachomatis)

Este o boala inflamatorie pelvina care nu este usor de depistat de catre pacienta, deoarece adesea aceasta nu prezinta simptome. Netratata, infectia poate cauza sarcina ectopica (extrauterina) sau infertilitate.

Care sunt simptomele infectiilor?

Intre 10 si 20% dintre femeile care nu au implinit 30 de ani sufera de o infectie vaginala sau de una localizata la nivelul colului uterin cauzata de Chlamydia trachomatis, dar de care nu au cunostinta.

Cu toate acestea, bacteria poate ajunge in trompa uterina, provocand astfel salpingita. Primul simptom al infectiei este durerea surda la nivelul abdomenului, durere care poate fi resimtita si in zona ficatului. Febra este un alt simptom (38° -38.5° ). De asemenea, pot aparea sangerari. Odata depistata, salpingita poate fi tratata imediat.

Tratament

Cu cat tratamentul cu antibiotice este administrat mai devreme, cu atat riscul aparitiei unor complicatii este mai mic. Riscul de infertilitate este de 15% in cazul salpingitei acute si intre 30 si 40% in cazul abcesului.

In cazul recidivei, riscul de sterilitate este de 40% (a doua oara) si 75% a treia oara cand te confrunti cu aceasta infectie. Pentru a evita recidiva, este necesar ca partenerul sa urmeze, si el, tratamentul, intrucat, in 98% dintre cazuri, el este purtatatorul „sanatos”, adica nu prezinta niciun simptom.

Este important sa consulti cat mai repede un medic in cazul in care observi schimbari de orice natura, chiar daca nu intampini nicio durere.

 

Pentru mai multe informatii cu privire la acest subiect, intra in FORUM, la sectiunea Probleme medicale.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a cartoon porn fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro