Fecundatia este procesul de fuziune a spermatozoidului cu ovulul. Capul spermatozoidului penetreaza peretele ovulului cu formarea oului (zigot), urmata de dezvoltarea acestuia. Spermatozoizii depusi in vagin vor trebui sa strabata glera cervicala, cavitatea uterina si trompa pana in treimea externa pentru a intalni ovulul.
In acest timp,el isi finalizeaza maturarea, suferind procesul de capacitatie.
Dupa ovulatie, ovulul, este aspirat de franjurii tubari si condus spre cavitatea tubara.
Fecundatia are loc, in majoritatea cazurilor, in treimea externa a trompei. Momentul propriu-zis al fecundatiei la om nu este cunoscut.
Migratia
Zigotul este transportat spre uter cu ajutorul miscarilor peristaltice tubare si a curentului lichidian. Treimea externa a trompei este parcursa mai rapid, iar cea interna mai lent. Migratia oului prin trompa dureaza aproximativ 4 zile. In tot acest timp, oul sufera segmentari successive.
Nidatia
Nidatia reprezinta fixarea oului in peretele uterin. Acest proces are loc in ziua a 7-a de la fecundatie si se supune unui riguros control hormonal.
La sfarsitul primei saptamani de la fecundatie, oul este implantat superficial, de obicei la nivelul regiunii fundice a corpului uterin. Trofoblastul (stratul celular periferic al oului) penetreaza peretele uterin, iar orificiul de patrundere va fi apoi obturat prin depuneri fibrino-hematice, astfel incat oul este separat de cavitatea uterina. Endometrul sufera modificari si se transforma in decidua sau caduca.
In ziua a 10 a de la fecundatie, oul este complet implantat. Din acest moment, dezvoltarea oului se deruleaza cu rapiditate. Concomitent se deruleaza placentatia, primele vilozitati coriale aparand in ziua 13-14. Ulterior vor aparea si cele secundare si tertiare.
Din acest moment se poate vorbi despre sarcina.
Dr. Evelyn Cristescu
|