Adeseori, este dificil de spus cand disfunctiile sexuale feminine sunt de natura fiziologica si cand sunt de natura psihologica. Felul in care ne raportam la sexualitate, precum si sentimentele fata de partener au cel putin tot atata importanta ca si manifestarile de natura fizica.
Ce sunt disfunctiile sexuale?
Disfunctiile sexuale si lipsa dorintei sexuale pot afecta atat barbatii, cat si femeile, indiferent de varsta acestora. In momentul in care cuplul nu se mai bucura de viata sexuala, relatia poate incepe sa „scartaie”.
Disfunctiile sexuale ale femeii
1. Libido scazut
Ca si la barbati, si la femei dorinta sexuala (libido) cunoaste fluctuatii, lucru absolut normal. Un nivel scazut al dorintei sexuale pe o perioada mai lunga poate avea consecinte neplacute asupra moralului si a increderii de sine, punand la incercare relatia celor doi parteneri.
Pe de alta parte insa, intensitatea dorintei sexuale depinde in mare masura de calitatea relatiei de cuplu, de sanatatea fizica a celor doi, de starea lor de spirit etc.
2. Dificultatea sau imposibilitatea de a atinge orgasmul
In timpul orgasmului, muschii din zona genitala se contracta ritmic. Cu toate ca nu au tulburari de libido si ca simt placere in timpul actului sexual, unele femei au rar sau nu au orgasm. Exista si femei care isi doresc si cauta mereu sa aiba orgasm simultan.
Cu toate ca scenele erotice prezente in filme se incheie cu orgasm simultan, in realitate, cuplurile care traiesc aceasta experienta nu sunt foarte multe si, bineinteles, nu toate partidele se incheie cu orgasm simultan.
3. Act sexual dureros
Unele femei resimt dureri in timpul actului sexual (act sexual dureros sau dispareunie) sau dupa acesta, localizate la nivelul vaginului, al clitorisului sau al labiilor. Se poate intampla ca muschii vaginului sa se contracte intr-un spasm dureros in momentul penetrarii, reactie numita vaginism.
|