Simptomele menopauzei
Monday, 03 October 2011 09:53

simptomele_menopauzeiSimptomele sunt mai frecvente in timpul perimenopauzei, fiind in stransa legatura cu schimbarile hormonale care se produc in aceasta perioada de tranzitie. Ele pot fi imprevizibile si pot varia considerabil de la o luna la alta si in functie de fiecare femeie in parte.

 

Simptomele menopauzei

Menstrutii neregulate

Menstruatiile neregulate sunt cauzate de instabilitatea hormonala caracteristica perimenopauzei.

Bufeuri de caldura si transpiratie nocturna

Bufeurile de caldura sunt resimtite mai ales la nivelul abdomenului si al toracelui. In cateva secunde, caldura cuprinde si zona gatului, precum si fata. Durata acestor bufeuri variaza de la cateva secunde pana la cateva minute.


Frecventa si intensitatea variaza de la o femeie la alta. Uneori, bufeurile sunt insotite de palpitatii si de transpiratie, ele constituind, totodata, motivul care le determina pe cele mai multe femei aflate la menopauza sa consulte medicul.


Transpiratia nocturna este resimtita pe toata suprafata corpului. Asa cum ii spune si numele, apare noaptea si poate duce la intreruperea somnului. 


Exista situatii in care bufeurile de caldura si transpiratia nocturna afecteaza viata femeilor, facand necesar consultul medical.

Dereglari ale somnului

Problemele cu somnul sunt des intalnite in aceasta etapa a vietii femeii. De regula, odata cu inaintarea in varsta, noptile sunt mai scurte si calitatea somnului tinde sa scada. Schimbarile hormonale pot afecta, la randul lor, somnul. 


De exemplu, dificultatea de a adormi si trezirile frecvente in timpul noptii apar, de obicei, odata cu bufeurile de caldura si cu transpiratia nocturna.

Tulburarile de somn pot antrena oboseala, iritabilitatea, buna dispozitie si dicultatatea de a te concentra.

Tulburari de dispozitie

Inainte si dupa instalarea menopauzei, femeile sunt foarte vulnerabile emotional. Iritabilitatea, tendinta de a plange des, schimbarile dese de dispozitie, anxietatea si lipsa de motivatie sau de energie sunt specifice menopauzei.


In cazul femeilor care sufera de depresie inainte de instalarea menopauzei, simptomele se pot agrava. 

Scaderea libidoului

Dorinta sexuala depinde de hormonii sexuali. Rezultatele multor studii intreprinse in ultimii ani indica o scadere a libidoului si a excitatiei sexuale in preajma menopauzei.

Uscaciune vaginala

Reducerea secretiei de estrogen de catre ovare diminueaza producerea mucusului la nivelul vaginului si al vezicii. Astfel, apare uscaciunea vaginala. Secretia vaginala se modifica si ea, devenind mai putin acida, mai alcalina.


Disconfortul se manifesta si mancarimi, prin senzatia de arsura in vagin si la nivelul vulvei si prin dureri in timpul actului sexual.

Piele imbatranita, par uscat

La menopauza, pielea tinde sa devina mai uscata, iar ridurile sunt tot mai pronuntate. Parul sufera si el transformari, devenind mai uscat si mai fragil. In fine, scaderea nivelului de estrogen antreneaza reducerea producerii de colagen si de elastina, doua substante care au un rol foarte important pentru elasticitatea si tonusul pielii.

 

Iti recomandam si articolul Menopauza, responsabila de luarea in greutate?

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro