Cu toate ca circula foarte multe informatii despre sexualitate, unii sunt, in continuare, victime ale prejudecatilor. Una dintre ele este aceea potrivit careia barbatii au mai multa nevoie sa faca sex decat femeile. Nimic mai fals! Cum a luat nastere aceasta idee?
Motivele care stau la baza acestei prejudecati
Dorinta fizica
Dorinta de a face sex/ dragoste poate fi la fel de intensa la barbat si la femeie, doar ca la barbat poate fi observata mai usor (datorita erectiei). Insa acest lucru nu inseamna ca el o doreste mai mult decat il doreste ea.
Moralitatea
Un alt motiv care a stat la baza aparitiei acestei prejudecati tine de contextul istoric si de cel cultural. De-a lungul secolelor, suspiciunea si-a spus cuvantul in cazul dorintei sexuale a femeii. „Pericolul” de atunci consta in temerea ca femeia ar simti mai multa dorinta sexuala decat sotul ei si ar putea cauta satisfactia si in alta parte, de unde posibilitatea de a ramane insarcina cu altul decat cu sotul ei.
Mult timp s-a preferat sa se creada ca dorinta sexuala a femeii este inhibata de instinctul matern, ceea ce s-a considerat a fi un lucru pozitiv.
In prezent, odata cu libertatea sexuala si cu accentuarea placerii pe care o produce sexul, femeia, si din cauza istoriei pe care o are in spate, continua sa oscileze intre rolul de mama si cel de sotie-amanta.
Hormonii
Al treilea motiv care a stat la originea prejudecatii potrivit careia barbatii ar avea nevoie sa faca mai mult sex decat femeile este unul hormonal. In fiecare luna, corpul femeii fertile „lucreaza” in vederea maturarii ovocitelor, cu scopul precrearii, urmand ca acestea sa fie eliminate in cazul in care nu au fost fertilizate.
Spre deosebire de femei, barbatul poate oricand sa faca sex cu aceeasi usurinta. Cu toate acestea, daca femeia resimte o dorinta sexuala puternica in timpul menstruatiei, este complet gresit sa crezi ca singura explicatie este cea care tine de reproducerea speciei. Sexualitatea nu se refera doar la femeile fertile, o data pe luna!
De-a lungul secolelor, de la epoca in care omul traia in pestera si pana in epoca moderna si contemporana, omul a evoluat. De la instincte, a trecut la ratiune, influentat si de mediul cultural si social.
Ceea ce intelegem astazi prin „sexualitate” se refera la acel univers privilegiat in care barbatii si femeile cauta sa se intalneasca, sa se placa reciproc, sa se simta bine, sa descopere emotiile celuilalt si sa le faca cunoscute pe ale sale.
Daca excitatia apare ca urmare a manifestarii instincutului reproducator, atunci viata sexuala a partenerilor de cuplu va avea serios de suferit.
Teama
Cel de-al patrulea motiv este de ordin psihologic. Inca din copilarie, omul isi descopera sexualitatea. Daca, incepand din adolescenta, baietii isi accepta mai usor impulsurile de natura sexuala, multe tinere intampina unele probleme cu privire la legitimitatea exprimarii sexuale. De aici apare, uneori, temerea de propria dorinta sexuala.
Insa studiile si specialistii spun raspicat un lucru: femeile si barbatii resimt aceeasi nevoie de a face dragoste/ sex, iar dorinta sexuala a unuia dintre sexe nu e mai puternica decat a celuilalt.
Iti recomandam si articolul Sexualitate feminina: 7 intrebari despre sex
|