Multi parinti se intreaba cand este cel mai bun moment sa discute cu adolescentii despre sex si contraceptie. Dilema lor este urmatoarea: daca le vorbesc depre sex si despre metodele de contraceptie, tinerii nu vor considera acest lucru ca o aprobare tacita pentru inceperea vietii sexuale? Daca nu le vorbesc despre aceste lucruri, oare nu exista mai multe riscuri de a face sex neprotejat, cu tot ce implica acesta?
Cei mai informati sunt cei mai activi sexual?
Un studiu american a incercat sa dea un raspuns acestei intrebari. Rezultatele fac ca balanta sa se incline in favoarea dialogului.
Cercetatorii au analizat raspunsurile la chestionarele pe care le-au cartoon porn
distribuit la 10 000 de liceeni. Intrebarile au vizat in primul rand relatiile tinerilor cu parintii lor. Dupa un an, subiectii au completat un al doilea chestionar, in care se punea accent pe prima experienta sexuala si pe mijloacele de contraceptie utilizate.
Panand cap la cap informatiile oferite de tineri si analizandu-le, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, atunci cand parintii (in special mama) sunt de acord cu luarea anticonceptionalelor, de exemplu, tinerele sunt tentate sa isi inceapa mai devreme viata sexuala.
Ce este de facut in acest caz? Dialogul are, in cele din urma, efect invers, adica incurajeaza inceperea vietii sexuale?
Studiile evidentiaza faptul ca dialogul dintre parinti si copii primeaza, iar parintii, vorbind despre contraceptie, isi protejeaza copiii de sarcini nedorite si de bolile cu transmitere sexuala. Adolescentii care s-au bucurat de o educatie sexuala din partea parintilor apeleaza mai des la contraceptie decat cei care nu au primit informatii suficiente despre ce presupune sexul.
Problema este delicata: pe de o parte, daca tu, in calitate de parinte, ii explici copilului importanta contraceptiei si a sexului responsabil, traiesti cu teama ca acesta si-ar putea incepe mai devreme viata sexuala.
Pe de alta parte, daca nu ii vorbesti despre sex si despre contraceptie, exista un risc mai mare ca acesta sa intretina raporturi sexuale neprotejate, iar consecintele sa fie dintre cele mai serioase: boli cu transmitere sexuala, sarcina la varste fragede etc.
Aceiasi cercetatori au publicat rezultatele unui studiu amplu cu privire la relatiile dintre parinti si adolescenti si relatiile sexuale. Astfel, ei le-au rugat pe mamele acelorasi liceeni sa completeze un chestionar, in vederea stabilirii legaturilor dintre parinti si copii. Concluziile? Cu cat relatiile dintre parinti si adolescenti sunt mai bune, cu atat adolescentii nu se grabesc sa-si inceapa viata sexuala.
Referitor la adolescentii care si-au inceput viata sexuala, cercetatorii au descoperit ca acestia acorda importanta metodelor de contraceptie mai ales daca dialogul cu parintii despre acest subiect a decurs bine. Surprinzator, dar adolescentii cu fire mai rebela, carora li s-a vorbit despre contraceptie, tind sa ia mai in serios sexul.
Asadar, este indicat ca parintii sa vorbeasca deschis cu copilul lor despre sexualitate si implicatiile acesteia, precum si despre contraceptie. Amanarea nu-si are rostul, intrucat parintele intotdeauna isi vor vedea copilul prea tanar pentru a-si incepe viata sexuala. Discutand deschis cu adolescentul, parintele se asigura ca acesta detine toate informatiile pentru a lua cea mai buna decizie in ceea ce-l priveste.
Iti recomandam si articolul Sexul se invata
|