Stigmatul este definit ca fiind : “ Rusinea si disgratia asociata cu ceva considerat inacceptabil din punct de vedere social.” Cei care se simt stigmatizati se simt exclusi si sunt insemnati ca fiind diferiti.
Stigmatul poate imbraca multe forme, cum ar fi :
- Stigmatul verbal: batjocura, sarcasmul, barfa, invinovatirea si zvonurile
- Stigmatul institutional include pierderea slujbei din cauza statutului de bolnav(de ex), evacuarea din locuinta, pierderea oportunitatilor educationale, contestarea dreptului la serviciile publice de sanatate si alte asemenea servicii.
- Tintirea si persecutarea grupurilor vulnerabile, (cum ar fi femeile si fetele, cei care presteaza servicii sexuale, barbatii care intretin relatii sexuale cu alti barbati etc)
Motive ale stigmatizarii:
Principalul motiv al stigmatizarii este frica de a contacta o boala incurabila. De-a lungul vremii au fost stigmatizatii cei bolnavi de LEPRA, TUBERCULOZA si, mai recent, incepind cu anii 80, cei infectati cu virusul HIV.
Infectiile cu microbii ce cauzeaza astfel de boli pot duce la frici, prejudecati si atitudini negative, care, la randul lor, duc la stigmatizare. Persoanele respective sunt insultate, respinse, barfite si excluse din activitatile sociale.
Aceste lucruri cauzeaza o frica intensa de a isi recunoaste afectiunea si a cauta tratament. De asemenea, ele pot conduce la suferinta in secret si pot cauza degradarea sanatatii mentale a pacientilor, cauzand depresii si alte boli psihiatrice.
Stigmatul social denota si existenta unor conceptii gresite despre boala. Majoritatea miturilor sunt legate de modurile de transmitere a infectiei. De asemenea, uneori purtatorii acestor cartoon porn
afectiuni sunt considerati imorali sau iresponsabili.
Exista o lege a egalitatii imporiva discriminarii sau tratamentului nedrept. Toti oamenii sunt protejati de lege impotriva discriminarii de orice fel, (pe baza rasei, dizabilitatilor, sexului, varstei, orientarii sexuale sau a religiei.)
|