Pilulele anticonceptionale combinate si avortul
Pilulele anticonceptionale combinate isi exercita actiunea contraceptiva prin interferarea echilibrului reglarii axului hipotalamo-hipofizo-gonadic, la care se adauga modificari structurale si functionale ale diferitor structuri ale aparatului reproducator feminin.

 

Etinil estradiolul (estrogen de sinteza din structura contraceptivelor orale combinate) are efect de inhibitie, prin feed-back negativ, a secretiei de FSH hipofizar. Scaderea secretiei de FSH impiedica dezvoltarea foliculului ovarian cu doua consecinte: absenta ovulatiei si scaderea secretiei endogene de estrogen (in acest fel, feed-back-ul pozitiv stimulator al secretiei ovulatorii de FSH/LH nu se produce).

Contraceptivele orale combinate

Progestativul, prin efectul sau antiestrogenic, blocheaza la randul sau feed—back-ul pozitiv al estrogenilor, necesar declansarii peak-ului de LH (fapt ce blocheaza, de asemenea, ovulatia). In cantitate crescuta, progestativul are si el cartoon porn un rol inhibitor direct asupra dezvoltarii foliculului ovarian.


La nivelul endometrului, sub actiunea contraceptivelor orale combinate, apar modificari distrofice ale mucoasei, cu absenta arteriolelor spiralate, hipotrofie glandulara progresiva, infiltrate mastocitar. Sigur ca aceste modificari fac endometrul impropriu nidarii si dezvoltarii unui ovul fecundat, dar sa nu uitam ca ovulatia nu se produce daca anticonceptionalele sunt luate corect. Totusi, aceste modificari ale endometrului aduc un plus de efect contraceptiv (care” salveaza” o parte din cazurile de utilizare incorecta a pastilei).


Epiteliul vaginal si mucoasa cervicala sufera modificari care influenteaza negativ mobilitatea spermatozoizilor (mucusul cervical devine mai viscos si, deci, impenetrabil, iar cantitatea lui scade-modificari comparabile cu cele caracteristice fazei luteale a ciclului menstrual).


Studii relative recente arata ca anticonceptionalele ar avea efect de reducere a amplitudinii miscarilor cililor tubari si ar reduce tonusul bazal al trompei. Acest efect ar face ca “intalnirea” dintre ovul si spermatozoid sa fie intarziata, cu rol in impiedicarea fecundatiei.

 

Exista teorii conform carora acest efect ar produce ”avort timpuriu”, dar sa nu uitam ca, daca transportul oului catre uter se face prea lent, acesta se va nida in trompa (deci sarcina va aparea, dar va fi extrauterina). Ori, este cunoscut faptul ca anticonceptionalele orale combinate nu determina cresterea riscului de sarcina extrauterina (ele fiind utilizate, printre altele, in profilaxia sarcinii extrauterine).

 

Pentru intrebari si informatii suplimentare, acceseaza FORUM-ul anticonceptionale.ro - Anticonceptionalele: pro si contra.

 

Dr. Evelyn Cristescu

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro