Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune care asociaza aspectul ecografic polichistic al ovarelor (minim 12 foliculi cu diametru de 2-9mm) cu hiperandrogenism si oligo/anovulatie.
Conform Criteriilor de la Rotterdam (2003), e nevoie ca doua din aceste trei criterii de definitie sa fie indeplinite pentru a pune diagnosticul de SOPC.
Sindromul Ovarelor Polichistice
Majoritatea femeilor cu SOPC au menstruatii neregulate, cresteri in greutate rezistente la dieta, hiperactivitatea glandelor sebacee asociata cu acnee, pilozitate cu distributie masculina, insa, principala problema este absenta ovulatiei, ceea ce face ca acest sindrom sa fie una dintre cele mai importante cauze de infertilitate.
Sindromul Ovarelor Polichistice (SOPC) asociaza rezistenta celulelor la actiunea insulinei, care are ca raspuns hiperinsulinemia compensatorie care stimuleaza hipersecretia de androgeni in ovar (daca acesta e predispus genetic). In plus, insulina impiedica ovulatia fie direct, afectand dezvoltarea foliculara, fie indirect prin cresterea nivelului ovarian de androgeni sau prin alterarea secretiei de gonadotropine.
In timp, SOPC cartoon porn
se poate complica cu sindrom metabolic (obezitate, diabet tip 2, dislipidemie), HTA, cancer de endometru (datorita hiperestrogenismului necontrabalansat), apneea in somn.
Tratamentul vizeaza doua aspecte importante: reducerea simptomelor deranjante si prevenirea complicatiilor si va tine cont de dorinta de procreere a femeii.
Astfel, la cele care nu incearca sa procreeze, contraceptivele orale reprezinta conduita de electie.
Contraceptivele orale supreseaza secretia de FSH si LH, scazand testosteronul liber plasmatic, reduc nivelul de DHEAS, cresc nivelul de SHBG, cresc HDL-colesterolul si au efecte protectoare pe endometru, (enstrele devin regulate, iar riscul de cancer endometrial scade). Studii clinice au dovedit ca, de asemenea, femeile tratate timp indelungat (peste 10 ani) cu contraceptive orale au crescut mai putin in greutate si au avut mai putine manifestari ale rezistentei la insulina decat cele care nu au facut acest tratament.
La femeile care vor sa procreeze, principalul scop care trebuie atins este inducerea ovulatiei. Utila in acest sens este scaderea in greutate (la obeze).
Tratamentul medicamentos de prima intentie este clomifen citratul, asociat sau nu cu terapie de crestere a sensibilitatii celulare la insulina.
Pentru intrebari si informatii suplimentare, acceseaza FORUM-ul anticonceptionale.ro - Probleme medicale.
|