Menopauza este un fenomen natural care apare de regula in jurul varstei de 50 ani. Ea marcheaza sfarsitul perioadei reproductive si este considerata a se fi instalat la un an de la aparitia ultimei menstruatii.
Instalarea menopauzei inaintea varstei de 40 ani poarta denumirea de menopauza precoce. Cauzele instalarii precoce a menopauzei pot fi chirurgicale (extirparea ovarelor), medicale (tratamente diverse) sau imunitare, insa, in majoritatea cazurilor, ele raman necunoscute si se presupune a fi vorba despre un determinism genetic.
Simptomele menopauzei precoce
Simptomele menopauzei precoce sunt cele tipice menopauzei (bufeuri, transpiratii nocturne, disparitia menstruatiilor), instalarea acestora la varsta tanara ridicand suspiciunea. Diagnosticul este pus cu ajutorul determinarilor hormonale (FSH, estradiol, prolactina), care vor fi efectuate de minim 2 ori inainte de a confirma diagnosticul.
Pe linga “neajunsurile” de ordin fizic (dureri de cap, bufeuri, transpiratii nocturne, modificari ale vietii sexuale, etc), menopauza precoce aduce cu sine si importante probleme de ordin psihic, deseori fiind resimtita ca o pedeapsa nemeritata. De aceea, terapia psihologica are un rol important in cadrul tratamentului. Nu in ultimul rand, existenta unui partener de viata intelegator este foarte importanta.
Din pacate, procesul nu este reversibil: declinul hormonal, odata pornit, nu poate fi oprit. Se poate apela, insa, cu succes la terapia de substitutie hormonala (estro-progestativa), sub atenta supraveghere medicala. De asemenea, femeile care sufera de menopauza precoce si care ar fi dorit o sarcina se pot adresa unui specialist in fertilitate.
Pentru intrebari si informatii suplimentare, intra pe FORUM-ul anticonceptionale.ro - Probleme medicale.
|