Viata sexuala are, fara indoiala, un impact asupra moralului nostru si asupra increderii de sine. Stim ca sexul are multiple beneficii pentru sanatate, insa ni s-a intamplat, cel putin o data, sa ne punem intrebarea: Sexul poate duce la cancer?
Exista doua teorii: una potrivit careia sexul practicat regulat reduce mai mult sau mai putin riscul de a face cancer si alta, potrivit careia ar favoriza anumite forme de cancer. Ce spun rezultatele cercetarilor pe aceasta tema?
Cancerul de prostata: rezultate contradictorii
Un studiu efectuat de cercetatorii japonezi in anii '90 (vizand 100 de barbati) a indicat o scadere a riscului de cancer de prostata in stransa legatura cu cresterea frecventei si intensitatii orgasmelor.
Totodata, acest studiu a indicat si un risc crescut de cancer de prostata la barbatii activi din punct de vedere sexual, cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.
In iunie 2001, cercetatorii americani au studiat cazurile barbatilor la care a fost depistat cancerul de prostata in perioada 1993-1996 (barbati cu varsta cuprinsa intre 40 si 64 de ani) si au vorbit cu subiectii despre viata sexuala a acestora.
Comparand raspunsurile date de barbatii care sufereau de aceasta boala cu raspunsurile date de subiectii sanatosi, autoriii studiului au constatat ca riscul de a dezvolta acest tip de cancer este direct proportional cu numarul partenerilor sexuali ai subiectilor.
Mai mult, subiectii care, in decursul vietii, au avut mai mult de 30 de parteneri sexuali prezentau un risc sporit de a cartoon porn
dezvolta forme mai violente de cancer.
Cu un risc crescut de cancer de prostata se confrunta si barbatii care au avut candva, in trecut, infectii gonococice.
In schimb, cercetatorii au ajuns la concluzia ca frecventa intretinerii raporturilor sexuale nu are influenta in cazul cancerului de prostata.
In ianuarie 2002, un nou studiu a evidentiat ca exista o legatura intre cancerul de prostata si bolile cu transmitere sexuala. Insa cercetatorii nu s-au putut pronunta in legatura cu existenta vreunei legatura intre frecventa intretinerii raporturilor sexuale si riscul de a dezvolta aceasta boala.
Sexul si cancerul de san
Un studiu amplu la care au participat cateva mii de calugarite cu varsta cuprinsa intre 50 si 84 de ani a relevat o crestere a mortalitatii cauzata de cancerul de san si de cel al aparatului genital. Sa fie abstinenta singura „responsabila” de aparitia maladiei? Raspunsul este negativ.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca nu absenta relatiilor sexuale constituie cauza aparitiei bolii, ci absenta sarcinii. O alta cauza a aparitiei cancerului de san luata in considerare de cercetatori este fumatul, insa aceasta nu se aplica in cazul calugaritelor.
Nu uita! Partenerii multipli sporesc riscul de a contracta o boala cu transmitere sexuala, in cazul in care nu folositi prezervativul!
Anumite infectii a caror aparitie a fost favorizata de bolile cu transmitere sexuala au fost puse in legatura cu dezvoltarea cancerului uterin, precum si cu virusul HPV.
Hepatita poate fi transmisa pe cale sexuala si poate duce la cancer de ficat, in timp ce infectia cu HPV poate duce la slabirea sistemului imunitar si sa predispuna organismul la diferite tipuri de cancer.
Pentru intrebari si informatii suplimentare, acceseaza FORUM-ul anticonceptionale.ro - Totul despre sex.
|