Consumul regulat de fructe si legume reduce riscul de endometrioza, spre deosebire de carnea rosie si de sunca, potrivit unui studiu italian aparut in revista Human reproduction.
Mai multe studii au evidentiat ca regimul alimentar joaca un rol important in dezvoltarea afectiunilor hormonale, fiind in stransa legatura cu carcinogeneza ovariana si endometriala, dar si cu aparitia afectiunilor ginecologice benigne, precum fibromul sau chisturile ovariene.
Endometrioza este o afectiune specifica femeilor, care se caracterizeaza prin prezenta fragmentelor de mucoasa uterina (endometru) in afara uterului (cavitatea abdominala). Endometrioza apare, de obicei, la femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani, fiind o cauza a infertilitatii: 30-40% dintre pacientele care sufera de endometrioza se confrunta si cu infertilitatea.
Nu se cunoaste exact cauza apartiei bolii: este posibil ca fragmentele de mucoasa uterina care nu au fost eliminate la menstruatie sa ajunga in trompele lui Fallope, sa se fixeze in cavitatea pelvina si sa formeze chisturi.
Nutritia poate preveni endometrioza
Dr. Fabio Parazzini si colegii sai de la institutul de cercetare „Mario Negri” din Milano au analizat influenta regimului alimentar asupra reducerii riscului de endometrioza.
La studiu au participat 504 femei al caror diagnostic a fost confirmat de examenul laparoscopic si alte 504 care nu sufereau de aceasta maladie.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, spre deosebire de femeile care consuma pana in 6 portii de legume verzi pe saptamana, cele care consuma cel putin 13 portii prezinta cu pana la 70% mai putine riscuri de a suferi de endometrioza.
Totodata, femeile care consuma cel putin 14 portii de fructe proaspete pe saptamana reduc cu pana la 40% riscul de endometrioza, spre deosebire de cele care consuma mai putin de 6 portii sau chiar deloc.
In schimb, daca mananci 7 portii de carne rosie pe saptamana, riscul de a face endometrioza se dubleaza. In ceea ce priveste sunca, daca obisnuiesti sa consumi 3 portii pe saptamana, riscul de a dezvolta boala creste de 1,8 ori.
Pe de alta parte, nu s-a stabilit nicio legatura intre riscul de aparitie a endometriozei si consumul de lapte, ficat, morcovi, branza, peste, cereale integrale, unt, ulei, cafea sau alcool.
Iti recomandam si articolul Sterilitatea la femeie.
Pentru intrebari si sfaturi, acceseaza FORUM-ul anticonceptionale.ro - Probleme medicale.
|