Ce legaturi exista intre sexualitate, igiena si cistita?
Wednesday, 07 December 2011 10:12

cistita_si_igienaCistitele sunt infectii care pot fi transmise pe cale sexuala? Ce reguli de igiena trebuie respectate? De ce raporturile sexuale favorizeaza aparitia cistitei? Ce rol joaca hormonii? In definitiv, ce legaturi exista intre sexualitate, igiena si cistita?

 

Mai multi factori stau la originea aparitiei infectiilor urinare.  Printre acestia, sunt invocate adesea raporturile sexuale, hormonii si igiena intima. Exista o legatura intre acestia?

 

Nu putine sunt femeile care considera ca cistita apare ca urmare a intretinerii relatiilor intime, crezand ca au luat germenul/ virusul de la partener.


Medicii atrag atentia ca, de fapt, se intampla foarte rar (accidental chiar) ca o cistita acuta sa fie cauzata de un microorganism de origine sexuala. Cu toate acestea, este indicat sa-ti faci analizele in vederea depistarii unor eventuale afectiuni cu transmitere sexuala, mai ales atunci cand schimbi partenerul. Analizele se impun cu atat mai mult cu cat femeia se confrunta cu scurgeri neobisnuite, senzatie de arsura, dureri.


Cele mai comune infectii genitale sunt clamidioaza (infectia cu Chlamydia trachomatis) si gonococul (infectia cu Neisseria gonorrhoeae). O alta cauza care ar putea determina infectiile urinare este intalnita mai rar: herpesul genital. Acesta este susceptibil de a induce asa-numite pseudocistite.

infectiile_urinare_si_igiena

 


Raportul sexual poate influenta aparitia cistitei in 3 feluri:

1. Mecanic – uretra poate intra in contact cu germenii prezenti la intrarea in vagin. Raportul sexual poate cauza o inflamatie a mucoasei, lucru ce determina predispozitia la infectii la nivelul uretrei.

 

2. Septic – In afara de cazurile rare de infectie cauzata de un germen transmis pe cale sexuala, raportul sexual face posibila ajungerea microorganismelor prezente in vagin la nivelul uretrei, acestea putandu-se dovedi agresive cu mucoasa uretrala.

 

3. Emotional – Stresul pe care il poate presupune raportul sexual determina, in cazul anumitor femei, o secretie de endorfine, care perturba imunitatea zonei respective.

Ce legatura au hormonii cu cistita?

Cistita (si infectiile urinare, in general) apare mai frecvent in timpul sarcinii si dupa menopauza, ceea ce poate presupune o influenta hormonala. Mai exact, nivelul scazut de estrogen (hormon feminin) predispune la infectii de aceasta natura.


Dezechilibrul hormonal poate duce la sensibilizarea mucoasei vaginale si uretrale si, in acelasi timp, la perturbarea echilibrului florei vaginale. Anumite bacterii se inmultesc in dauna altora (de exemplu colibacilii, care prezinta o mare afinitate pentru mucoasa uretrala).

Igiena si infectiile urinare

Igiena deficitara favorizeaza proliferarea bacteriilor, cu atat mai mult in timpul menstruatiei.


Insa nici igiena in exces nu e buna. Daca exagerezi cu igiena sau daca folosesti produse neadecvate, poti perturba echilibrul florei vaginale. Flora vaginala si cea vulvara se caracterizeaza printr-un echilibru fragil, care poate fi perturbat cu usurinta in cazul in care te speli prea des sau daca folosesti produse neadecvate respectivelor zone.

 

De asemenea, hainele foarte stramte si lenjeria dintr-un material sintetic pot provoca o crestere a temperaturii si a umiditatii din zona respectiva, doi factori care stau la baza infectiilor.

 

Iti recomandam si articolul Igiena sexuala 

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro