Cand vine vorba despre sanatate, foarte multe persoane cred in anumite teorii si le atribuie stiintei cu toate ca, de multe ori, sunt gresite. Iata cateva dintre cele mai raspandite mituri legate de sanatate:
Mituri despre sanatate
Mitul 1: Zaharul este responsabil de aparitia diabetului de tip II
Multe persoane cred ca diabetul de tip II apare ca urmare a consumului excesiv de zahar, insa lucrurile nu stau chiar asa. Luarea in greutate din cauza alimentatiei creste riscul de diabet, intrucat obezitatea este un factor major in dezvoltarea diabetului de tip II. Asadar, nu fa excese alimentare!
Mitul 2: Produsele naturiste sunt mai sigure cartoon porn
decat medicamentele
La fel ca medicamentele luate fara a fi prescrise de medic, produsele naturiste pot avea efecte neplacute, pot interactiona cu alte medicamente sau, in anumite cazuri, pot fi contraindicate persoanelor care sufera de anumite probleme de sanatate.
Mai mult, intrucat sunt considerate mai putin nocive decat medicamentele, aceste produse sunt luate fara a tine cont de anumte precautii, utilizarea lor putandu-se dovedi periculoasa.
Mitul 3: Daca tii post, iti purifici organismul
Din contra: postul duce la descompunerea grasimilor, ceea ce duce la aparitia substantelor nocive pentru organism. Pe de alta parte, postul presupune efecte secundare precum greata, oboseala, scaderea presiunii arteriale si anomalii ale ritmului cardiac.
Mitul 4: Cafeaua alunga mahmureala
Cafeina din cafea are un efect stimulator pentru organism (te face sa te simti mai treaz si mai vigilent), insa ea nu reduce gradul de alcoolemie si, prin urmare, nu mascheaza efectele alcoolului. Doar timpul neutralizeaza alcoolul din sange.
Mitul 5: Aspirina previne AVC
Consumul cotidian de aspirina in doza minima (80 mg) este un tratament standard in preventia secundara, adica dupa un infarct sau dupa un accident vascular cerebral (AVC), intrucat aspirina reduce cu 50% riscul unui al doilea infarct.
Insa niciun studiu serios nu a demonstrat pana in prezent ca femeile sanatoase ar trebui sa ia aspirina ca metoda de prevenire a unui infarct sau a unui accent vascular cerebral. Mai mult, aspirina este contraindicata persoanelor care sufera de ulcer. Nu lua niciun medicament fara a consulta medicul!
Mitul 6: Diureticele te ajuta sa slabesti
Complet fals. Diureticele duc la pierderea apei, nicidecum la cea a grasimilor.
Mitul 7: Vaccinurile slabesc sistemul imunitar
Din contra. Vaccinarea are efecte pozitive asupra organismului, stimuland productia de anticorpi, care tin la distanta microbii.
Mitul 8: Caldura din sauna ucide microbii
Fals. Cresterea temperaturii corporale indusa de sauna nu implica, cum se intampla in cazul febrei, sporirea activitatii sistemului imunitar. In sauna, corpul transpira din cauza faptului ca este cald si nu in vederea distrugerii microbilor.
Mitul 9: Diabeticii nu pot consuma zahar deloc
Regimul alimentar al unei persoane care sufera de diabet este foarte restrictiv, insa teoria conform careia diabeticii nu au voie sa consume zahar deloc este falsa. Diabeticii pot consuma produse care contin zahar, dar limitat si controlat. Medicul este cel care atrage atentia bolnavului in legatura cu ce presupune regimul alimentar.
Mitul 10: Celularul cauzeaza cancer
Medicii si cercetatorii din lumea intreaga sunt departe de a se pronunta cu privire la acest subiect sau la o posibila legatura intre utilizarea celularelor si problemele de sanatate. Pana in prezent, nu s-a descoperit nicio legatura intre cele doua.
Iti recomandam si articolul Mituri despre sex si contraceptie
|