Iarna avem tendinta de a ne ingrasa si de a neglija miscarea, insa aceste obiceiuri nu ne ajuta sa ne pastram sanatatea si sa fim in forma. Ce si cum este indicat sa mancam in timpul iernii?
Obiceiuri sanatoase
1. Nu sari peste micul dejun
Adesea sarit din lipsa de timp, micul dejun este, alaturi de pranz, cea mai importanta masa a zilei. El ne ofera energia pentru intreaga dimineata si asigura nutrientii de care are nevoie organismul pentru buna functionare.
In cazul in care sari micul dejun, creste riscul a apela la tot felul de gustari si rontaieli in timpul zilei.
Nutritionistii ne sfatuiesc sa incepem ziua consumand cel putin un fruct proaspat (kiwi, clementina etc.), care sa stimuleze secretiile gastrice si sa ne ofere apetit. Daca ti se mai intampla sa fii in intarziere si sa nu apuci sa mananci inainte de a iesi din casa, nu uita sa-ti duci un fruct, pe care sa-l mananci in timpul diminetii.
2. Evita sosurile
Iarna ne simtim adesea ispitite sa gatim si sa mancam mancaruri cu mult sos, insa acestea nu constituie cea mai buna alegere pentru silueta noastra, fiind bogate in grasimi. In plus, adesea, mancarurile cu sos sunt grele, cauzand probleme digestive.
3. Diversitatea alimentara
Monotonia din farfurie este, adesea, sinonimul dezechilibrului: consumand mereu aceleasi feluri de mancare, ne privam, in timp, de nutrienti esentiali pentru organism. Fructele si legumele de sezon sunt o sursa de vitamine si de minerale, care ne fortifica organismul.
4. Redu consumul cartoon porn
dulciurilor
Mancarurile cu mult sos presupun, nu de putine ori, deserturi copioase (clatite, gogosi, prajituri cu ciocolata si cu frisca etc.), care nu fac bine nici siluetei, nici sanatatii. Inlocuieste aceste deserturi cu altele: salata de fructe, mere la cuptor, compoturi.
5. Mananca o salata la fiecare masa
Salatele sunt surse excelente de caroten (care asigura protectia celulara), de vitamina B9 (anti-anemie) si de vitamina C. Sucurile de fructe proaspete, iaurtul si branza sunt si ele indicate, insa se recomanda sa se consume cu moderatie.
6. Hidratare regulata
Frigul si umiditatea iernii ne face sa uitam, cateodata, sa bem apa, insa corpul nostru are nevoie de apa. O alternativa care iti permite sa ramai hidratata sunt bauturile calde (ceai, cafea), insa ele nu inlocuiesc in totalitate apa.
Iti recomandam si articolul 10 mituri despre sanatate
|