Este posibil ca senzatia de oboseala pe care o resimti sa nu fie urmarea lipsei de semn. Oboseala cronica are si alte cauze, pe langa insomnia sau somnul insuficient.
Cauzele oboselii
1. Infectiile prezente in organism
Chiar daca simptomele lipsesc, trebuie luata in calcul posibilitatea unei infectii. Boala Lyme, de exemplu, se manifesta printr-o oboseala extrema, prezenta si in cazul brucelozei (boala cauzata de bacteria Brucella abortus, transmisa de la animal la om).
2. Alergiile
Histaminele si alte substante eliberate de organism ca reactie la o alergie cauzeaza somnolenta. Si medicamentele impotriva alergiilor creeaza acelasi efect. Cea mai buna decizie este aceea de a consulta medicul.
3. Anemia
Principalul rol al globulelor rosii este acela de a transmite oxigenul din plamani in resrtul corpului. In cazul unei carente de globule rosii sau daca acestea nu-si mai indeplinesc rolul, persoana in cauza devine anemica si atat de obosita, incat pana si treburile curente o obosesc peste masura.
Anemia poate fi depistata printr-o analiza de sange, iar medicul ii va stabili cauza (ulcer hemoragic, alimentatie nepotrivita etc.), dupa care va prescrie tratamentul.
4. Probleme hormonale
In cazul femeilor, scaderea nivelului de estrogen este adesea responsabila de oboseala, pierderea in greutate, scaderea libidoului si de starea de apatie. Atat carenta, cat si excesul de hormoni pot avea aceleasi rezultate.
Un examen de sange permite evaluarea nivelului de hormoni si, in cazul in care se constata o carenta sau un exces, medicul va prescrie tratamentul adecvat.
Iti recomandam si articolul Zaharul creeaza somnolenta
|