Contraceptia dupa nastere
Tuesday, 21 June 2011 07:31

contraceptia-dupa-nastere   Care este cea mai buna metoda de contraceptie pentru proaspata mamica? Sa revina la metoda de contraceptie de dinainte de sarcina sau e bine sa adopte una noua?

 

 

Venirea pe lume a unui copil reprezinta, totodata, momentul in care femeia ar trebui sa se gandeasca la contraceptie. 5% dintre avorturi au loc in primele 6 luni de la nasterea primului copil.

La cat timp dupa nastere se pune problema contraceptiei?

In primele 4-6 saptamani dupa nastere, perioada in care apar sangeririle, femeia este sfatuita sa nu intretina raporturi sexuale. Este absolut necesar ca, dupa aceasta perioada, sa aleaga o metoda de contraceptie, astfel incat sa evite o noua sarcina.

Alaptarea te fereste de o noua sarcina?

Alaptarea poate constitui o metoda de contraceptie in urmatoarele conditii:
1) daca are loc de 6 ori pe zi (o data la fiecare 4 ore);
2) daca bebelusul este hranit doar cu lapte matern.  

Care sunt metodele de contraceptie potrivite?

In absenta alaptarii, ovulatia (si, deci, riscul de a ramane din nou insarcinata) are loc dupa aproximativ 35 de zile de la nastere, iar in unele cazuri rare (1%) dupa 25 de zile.

 1) Contraceptia mecanica

  • prezervativul
  • spermicidele

2) Contraceptia hormonala

In primele 3 saptamani dupa nastere, riscul de a suferi de flebita sau chiar de embolie este ridicat. Contraceptia hormonala estroprogestativa este indicata dupa 21 de zile de la nastere.


Pilula progestativa este indicata mamelor care alapteaza, fara a fi necesare si alte metode de contraceptie. Necontinand estrogen, aceasta poate declansa sangerari usoare, motiv pentru care va fi inlocuita, dupa ce se incheie perioada de alaptare, de contraceptia estroprogestativa sau de dispozitivul intrauterin.


Pilula estroprogestativa: Pilulele difera unele fata de altele datorita dozajului de estrogen, dar si prin natura lor. Astfel, unele au efecte benefice asupra pielii (acneei) sau asupra retentiei de apa.


Plasturele contraceptiv, o combinatie de estrogen si progesteron, reprezinta o alta metoda de contraceptie recomandata femeilor dupa nastere, la fel ca si inelul contraceptiv (recomandat a fi folosit incepand cu a treia luna dupa nastere).


Dispozitivele intrauterine sunt de doua tipuri: cu eliberare de cupru (de exemplu, steriletul) sau cu eliberare de substanta hormonala. Dispozitivul intrauterin, indiferent de tipul sau, este introdus de catre medic la doua luni dupa nastere sau dupa trei luni (in cazul in care nasterea s-a facut prin cezariana) si poate fi utilizat pe termen lung (pana la 5 ani). In cazul in care femeia doreste sa ramana din nou insarcinata, medicul va indeparta dispozitivul intrauterin.

Intra pe FORUM si afla mai multe despre metodele contraceptive.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro