Metodele contraceptive sunt acele metode care previn o sarcina. Misiunea lor se realizeaza prin prevenirea ovulatiei, a fecundarii sau a implantarii ovulului fecundat. In zilele noastre, ele sunt diverse, au o eficienta de pana la 99%, insa implica si riscuri.
Tipuri de contraceptie
1) Metode hormonale (pilula contraceptiva, injectii hormonale cu efect contraceptiv, plasturi hormonali cu fixare pe piele si inele vaginale contraceptive);
2) Dispozitivul intrauterin (sterilet);
3) Metodele de bariera (prezervativele, diafragmele, calotele cervicale, buretii si spermicidele);
4) Planningul familial (contraceptia prin metoda calendarului);
5) Contraceptia permanenta (vasectomia sau ligatura chirurgicala a trompelor uterine);
6) Metodele de urgenta (pilula „de a doua zi”, dispozitivul intrauterin cu fir de cupru).
Eficienta unora dinte acestea este de pana la 99%, dar acest lucru inseamna ca, din 100 de femei care utilizeaza o anumita metoda contraceptiva, una ramane insarcinata. Pentru a diminua sansele ca acest lucru nedorit sa se produca, se folosesc uneori metode combinate: prezervativul si spermicidele, pilulele contraceptive si planningul, diafragmele si pilula „de a doua zi”.
Pilulele contraceptive reprezinta forme medicamentoase cu administrare orala, ce contin diverse tipuri de substante hormonale sintetice cu rol în prevenirea sarcinii. Ele contin o combinatie in diverse proportii si concentratii intre estrogeni si progesteron, hormoni sexuali feminini de sinteza. Rolul lor este de a impiedica ovarul sa expulzeze ovulul.
Popularitatea lor este datorata faptului ca sarcina este evitata in mod temporar si reversibil, ca au o eficienta mare, ca nu influenteaza actul sexual, ca sunt usor de administrat.
Principalul dezavantaj consta in faptul ca nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Printre efectele nedorite ale anticonceptionalelor orale se pot mentiona: cresterea tensiunii arteriale, fenomene de insuficienta circulatorie periferica, predispozitia la ingrasare si la stari depresive, greata, voma, sangerari, balonari si dureri de cap.
Administrarea lor trebuie facuta in functie de sfatul medicului, deoarece sunt contraindicate in anumite cazuri. Utilizarea lor de catre femeile care fumeaza determina cresterea riscului de infarct.
Anticonceptionale: avantaje si dezavantaje
1. Anticonceptionalele orale combinate (estrogen si progesteron) cu administrare de cel putin un an protejeaza impotriva cancerului uterin. Deoarece, in prezent, dozele hormonale sunt din ce in ce mai mici, aceasta protectie nu mai este semnificativa.
2. Utilizarea inhibitorilor de ovulatie pare sa diminueze riscul aparitiei cancerului de col uterin.
3. Administrarea indelungata a anticonceptionalelor orale protejeaza, de asemenea, impotriva cancerului ovarian. Riscul aparitiei acestui tip de cancer scade proportional cu durata folosirii pilulelor.
4. Cercetarile sunt destul de confuze in legatura cu riscul de aparitie a cancerului de san, acestea aratand un risc usor crescut in randul femeilor cu istoric familial de cancer de san. Femeile cu istoric personal de cancer la san nu ar trebui sa utilizeze anticonceptionale orale. Oricum, efectele – daca exista – nu sunt nici pe de parte similare avortului: acesta tripleaza riscul aparitiei cancerului la san.
5. Folosirea inhibitorilor de ovulatie par a creste riscul aparitiei cancerului ficatului si al celui al pielii.
6. Dr. Craig Roberts, impreuna cu echipa sa de la Universitatea Stirling din Marea Britanie, au analizat comportamentul unor femei care folosesc contraceptive, atunci cand se intalnesc cu partenerii: ele se declara mai putin satisfacute din punct de vedere sexual si mai putin atrase de partenerii lor, insa au relatii mai lungi si sanse mai mici de despartire, sunt mai posesive si mai geloase. Aceste efecte sunt puse pe seama cantitatii mari de estrogen: „Anticonceptionalele pe baza de progesteron au cel mai mic impact emotional asupra femeilor”, mentioneaza coordonatorul cercetarii.
7. Triplarea numarului femeilor sub 50 de ani care sufera infarct a fost adusa in discutie în cadrul Congresului Societatii europene de cardiologie. Medicii pun acest fenomen pe seama amestecului de tigari si pastile contraceptive.
8. Anticonceptionalele par a avea un rol in cresterea fidelitatii în cuplu. „Cercetarile noastre demonstreaza ca femeile care sunt foarte fertile nu sunt satisfacute cu usurinta pe termen lung de un singur partener, de aceea cauta pe altcineva”, a declarat Kristina Durante, psiholog in cadrul Universitatii Texas din Austin.
9. Studiile efectuate au pus in evidenta efectele curative ale pilulelor contraceptive. Astazi, ele sunt recomandate pentru prevenirea si tratamentul cancerului ovarian si a cancerului de endometru. Alte afectiuni in care sunt folosite aceste pilule sunt: inflamatiile pelviene, chisturile ovariene, endometrioza, sarcinile extrauterine, tulburarile menstruale si acneea.
Pilulele contraceptive se pot folosi ca adjuvant in tratarea depresiei dupa nastere si in cea care preceda menopauza.
Pentru a preveni efectele nedorite ale inhibitorilor de ovulatie, este bine ca acestea sa fie folosite la sfatul si sub indrumarea medicului. Controlul medical periodic, autoexaminarea sanilor, mamografia, testul Papanicolau, analize si ecografii ale ficatului, efectuate anual dupa varsta de 40 de ani, pot diminua eventualele suferinte provocate de anticonceptionale.
Articol scris de Carmela Botezatu, pentru concursul media-content. Participa si tu si poti castiga un Ipad sau un Iphone!
|