Adesea, in momentul in care ne este cald, ni se face si sete. Cu toate acestea, lucrurile nu stau la fel pentru toata lumea, astfel ca unele persoane nu au senzatie acuta de sete nici in timpul verii. Ce bem pe canicula si cum?
Pericolul verii: deshidratarea
Daca nu bem suficiente lichide zilnic, riscam sa ne deshidratam- atrag atentia medicii. Vara, corpul pierde multa apa si saruri minerale, ceea ce ii poate dauna.
Primele semne ale deshidratarii (urina inchisa la culoare, senzatia de gura uscata, piele uscata, dureri de cap, intoleranta la caldura) sunt urmate de alte simptome, mai grave (slabiciune musculara, crampe, dificultati la inghitire, confuzie, delir). Toate aceste probleme pot fi evitate prin consumul unei cantitati mai mare de lichide, pe tot parcursul zilei si inainte de a simti ca iti este sete.
Ce si cat bem cand este foarte cald?
- Evita consumul oricarei bauturi alcoolice, intrucat alcoolul favorizeaza deshidratarea;
- Evita bauturile care contin cofeina (cafeaua, ceaiul, cola), intrucat ele sunt diuretice (favorizeaza producerea urinei si, astfel, pierderea apei);
- Nici bauturile foarte dulci nu sunt o solutie pe timp de vara;
- Bea cel putin 2 l de apa zilnic.
- Bea apa pe tot parcursul zilei, fara sa astepti sa-ti fie sete;
- Consuma alimente bogate in apa, precum fructele (pepene, piersici, citrice), dar si legume (castravete, rosii, dovlecel);
- Bea apa, cartoon porn
dar nu uita sa mananci, pentru a asigura organismului sarurile minerale de care are nevoie;
- Daca nu ai pofta de mancare, mananca putin si des;
- Persoanele carora nu le place apa plata pot opta, in completare, pentru sucuri naturale, supe, compot de fructe, sirop, iaurt.
Stiai ca...
Cand este foarte cald, nivelul de clor din apa de la robinet este mai mare decat de obicei, iar gustul apei poate sa iti displaca? Solutia? Umple o carafa/ o sticla cu apa si las-o sa stea timp de o ora, pentru a scapa de gustul neplacut.
|