Fibromul uterin – o tumoare de natura benigna – poate evolua asimptomatic sau poate determina aparitia unor complicatii. Exista numeroase variante de tratament, insa toate sunt discutabile si difera de la caz la caz.
Aparitia fibromului uterin nu exclude posibilitatea sarcinii si a nasterii, insa diminueaza fertilitatea.
Tratamentul fibromului uterin se alege in functie de mai multi factori: de dorinta femeii de a avea copii, de dimensiunile tumorii si de tendinta sa de extindere, de complicatiile pe care le produce, de starea generala de sanatate.
Fibromul uterin: Tratamente
Fibromul uterin este asimptomatic in foarte multe cazuri. Sunt multe situatii in care femeia nici nu stie si nici nu afla vreodata ca are un fibrom uterin. Se intampla uneori ca acesta sa fie descoperit la un control ginecologic de rutina, prin palpare, datorita duritatii sale.
Alteori, este descoperit ocazional in timpul unor investigatii ce vizeaza alte scopuri. De regula, in aceste cazuri fara simptome sau cu simptome nesemnificative, singura recomandare este monitorizarea – anuala sau bianuala – a dimensiunilor si a posibilitatii de aparitie a unor complicatii.
Uterul este o zona puternic vascularizata, pregatita pentru aparitia vietii. O parte dintre aceste vase de sange incep sa „hraneasca” fibromul, determinand cresterea sa in dimensiuni. In timpul unei sarcini, aceasta tendinta de crestere a tumorii se amplifica si, de aceea, monitorizarea trebuie sa aiba loc mai frecvent (cel putin o data pe luna).
Chiar si cel mai simplu fibrom uterin micsoreaza extensibilitatea peretelui uterin si exercita compresie asupra placentei si a fatului, putand determina greutatea mica a nou-nascutului sau prezentatia pelvina la nastere, nastere prematura (eventual prin cezariana) sau chiar avortul spontan.
In aproximativ 30% din cazuri, fibromul uterin are multiple simptome si complicatii si – din acest motiv – exista tratamente pentru evitarea sau minimizarea acestora. Alte tratamente vizeaza inlaturarea tumorii sau distrugerea tesuturilor ei.
1) Anticonceptionalele orale se administreaza cu scopul de a regla periodicitatea, durata si cantitatea menstrei. In acest mod, se diminueaza sangerarile, amenoreea si se previne anemia. Criticile la adresa acestui tip de tratament se bazeaza pe faptul ca hormonii, mai ales cei estrogeni, pe care ii contin aceste contraceptive, sunt considerati factori agravanti ai fibroamelor, hranindu-i si favorizandu-le dezvoltarea.
2) Dietele si suplimentele alimentare au rolul de a minimiza anemia – prin consumul unor alimente bogate in fier, dar si in vitamina C, necesara asimilarii fierului - fiind recomandate ficatul, carnea rosie, fructele de mare, morcovul, spanacul, urzicile. Dieta este considerata inoportuna, deoarece produsele de origine animala care sunt bogate in fier favorizeaza producerea de hormoni estrogeni.
3) Tratamentele hormonale care simuleaza menopauza sunt considerate cele mai benefice, deoarece se cunoaste faptul ca instalarea menopauzei face fibromul uterin sa stagneze sau chiar sa-si reduca semnificativ volumul, pana la disparitie. In plus, dupa intreruperea administrarii tratamentului, este posibila sarcina si nasterea.Totusi, tratamentul pare sa afecteze irevocabil sanatatea, favorizand aparitia osteoporozei.
4) Miomectomia consta in indepartarea chirurgicala a fibromului cu o interventie clasica sau laparoscopica. Metoda este indicata cu precadere in cazul cand exista o singura formatiune tumorala sau un numar redus al acestora, localizate pe partea exterioara a uterului. Dupa operatie, sarcinile sunt posibile.
Miomectomia este o interventie complicata, din cauza posibilitatii aparitiei hemoragiei in timpul operatiei, dar si pentru ca necesita o perioada de refacere postoperatorie de lunga durata. Prezinta dezavantajul ca nu garanteaza ca nu vor aparea noi fibroame.
5) Histerectomia totala inseamna extirparea chirurgicala a intregului uter, astfel, fiind inlaturate fibroamele existente si garantand ca nu vor aparea altele. Astfel, dispar si complicatiile, dar si posibilitatea aparitiei unui cancer. In acest caz, o viitoare sarcina este imposibila. Histerectomia are si unele contraindicatii, diabetul fiind una dintre ele.
6) Embolizarea este o metoda prin care se astupa arterele uterine care alimenteaza fibromul. Interventia necesita internarea pentru numai 24 de ore, necesita doar anestezie locala si consta in introducerea de particule speciale, compatibile cu organismul, care vor astupa acele vase de sange care alimenteaza fibromul.
Prin acest procedeu, se realizeaza resorbtia acestor fibroame, uterul revine la dimensiunile lui normale, iar simptomele dispar. Aceasta metoda nu inlatura speranta unei sarcini. Se semnaleaza complicatii severe, care pot necesita interventie chirurgicala de urgenta pentru probleme de risc vital.
7) Criomioliza consta in distrugerea tesutului fibromatos cu ajutorul temperaturilor extrem de scazute. Este un tratament nou, ale carui posibile complicatii nu sunt suficient cercetate.
8) Mioliza consta in inlaturarea formatiunilor tumorale cu ajutorul laserului. Rata succesului tratamentului, beneficiile pe termen lung si problemele aparute nu sunt deplin cunoscute.
9) Tratamentul cu ultrasunete focalizate de frecventa inalta - numit si terapia cu ultrasunete sub ghidajul rezonantei magnetice – este unul dintre cele mai noi: efectele pe termen lung nu sunt cunoscute in intregime. Aceasta tehnica este relativ noua - se foloseste din anul 2005 si reprezinta o interventie neinvaziva (nu necesita incizie), care utilizeaza unde ultrasonice de intensitate mare in scopul ablatiei fibroamelor, in combinatie cu rezonanta magnetica, care are rolul de a ghida si monitoriza tratamentul.
Articol scris de Carmela Botezatu, pentru concursul media-content. Participa si tu si poti castiga un Ipad sau un cartoon porn
Iphone!
|