Diagnosticul precoce al modificarilor precanceroase si al cancerului cervical se stabileste pe baza examenului citologic vaginal. Recoltarea se face la femeile cu viata sexuala activa. Materialul de analizat se recolteaza din endocol, exocol, zona de jonctiune scuamo-cilindrica, fundurile de sac vaginale, recoltarea incorecta ducand la vicii ale rezultatului. Neglijarea recoltarii din zona de jonctiune poate trece cu vederea o leziune precanceroasa (displazica), care apare cel mai frecvent in aceasta arie de tranzitie.
Ulterior la persoanele diagnosticate cu citologie modificata se efectueaza colposcopia, urmata de examen biopsic. Colposcopia reprezinta examinarea colului uterin (cervixului) cu un aparat optic special (colposcop alcatuit dintr-o sursa de lumina si o lupa). Biopsia stabileste diagnosticul de certitudine; citologia si colposcopia ridica doar suspiciunea de cancer de col uterin. Testul standard se realizeaza cu ajutorul unei spatule, aceasta se plimba pe suprafata orificiului colului uterin, proba se etaleaza pe o lama de microscop, iar aceasta se citeste la laborator. Dezavantajul metodei consta in faptul ca recoltarea si pregatirea lamelor pentru citire necesita o anumita abilitate din partea medicului, iar celulele recoltate se pot suprapune in mai multe straturi, ingreunand citirea. Frotiul monostrat se realizeaza cu ajutorul unei periute cu care se recolteaza celulele, aceasta sunt introduse intr-un recipient cu un mediu de cultura si se trimit la laborator. Avantajele metodei sunt acelea ca se dispune de o cantitate mai mare de celule pentru citire, care se pot filtra, indepartandu-se resturile de mucus, sange care ingreuneaza interpretarea. O parte din proba se pastreaza pentru identificarea infectiilor cu chlamidii si gonococ, in cazul in care testul sugereaza prezenta acestor infectii la nivelul vaginului.
Se descriu 5 stadii de la gravitate mica (stadiul I) la mare (stadiul V); numerotarea se poate face si de la 0 la IV. Stadiile I si II sunt normale, stadiul III trage un semnal de alarma, nu este cancer, aici se descrie prezenta unor celule anormale, care apar si in infectiile vaginale si ale colului sau inflamatia organelor genitale interne.In acest stadiu sunt necesare investigatii suplimentare. Stadiul IV si V releva prezenta celulelor canceroase.
I – Inflamatie sau infectie determinata de un parazit. Se diagnosticheaza inflamatia nespecifica, determinate de orice tip de iritatie a cervixului (spermicide sau prezenta steriletului). Testul poate evidentia o infectie cu candida (tratament cu creme sau ovule antifungice) sau trichomonas (medicatie antibacteriana - Flagyl). II – ASC-US: semnaleaza prezenta celulelor scuamoase atipice cu semnificatie neprecizata. Aceste modificari pot aparea si in cazul inflamatiei sau iritatiei produse de prea mult sex, spalaturi intravaginale excesive sau existentei unei infectii cu papiloma virus (in acest caz se recomanda testarea tipului de virus). In cazul infectiei cu o tulpina cu risc scazut se repeta testul cito-vaginal dupa trei luni, daca se identificata o tulpina cu risc mare se recomanda colposcopia. Daca aspectul colposcopic este anormal se recomanda biopsia care stabileste diagnosticul de certitudine. III – LG-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut): celulele prezinta anormalii de forma sau dimensiuni ca urmare a infectiei cu papiloma virus. Mai mult de 80% dintre femeile cu LG-SIL au infectii cu tulpini de virus cu risc crescut. Colposcopia in acest caz este obligatorie si se insoteste de biopsie. Daca modificarile celulare sunt minime, se face un alt test peste 6 luni, daca modificarile sunt importante, zona cu modificari se indeparteaza prin excizie cu ajutorul unei anse sau conizatie, distruse prin laser sau crio-terapie. Apoi testul se repeta la fiecare 3 luni, timp de un an, daca rezultatul se normalizeaza, testul se face o data pe an in urmatorii 5 ani. IV – HG-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt): celulele prezinta modificari de tip precanceros. Se recomada colposcopie si biopsie. Dupa tratament, se repeta testul la fiecare 3 luni in urmatorul an, apoi anual in urmatorii 5 ani. V – CIS (carcinom in situ): leziunile pot fi strict limitate in mucoasa cervicala sau pot avea aspecte sugestive pentru invazie (in col sau in alte organe si tesuturi). Diagnosticul se confirma doar prin colposcopie cu biopsie. Ulterior trebuie decis asupra tipului de tratament. In stadiile incipiente, conizatia este recomandata in rezolvarea definitive a problemei (cu coditia ca biopsia sa se realizeze in limite oncologice – asta inseamna excizia a 2 centimetri din tesutul sanatos). In stadii avansate, se pune problema histerectomiei totale cu limfadenectomie (extirpare uter, ovare, trompe, ganglioni limfatici), chimioterapie si radioterapie. Radioterapia include combinarea iradierii externe (pentru ganglionii limfatici) cu iradierea intracavitara (sursa de raze se aplica in vagin, pentru tumora primara). Complicatiile tratamentului chirurgical depind de stadiul clinic, fiind mai frecvente in stadiile avansate ale bolii. In urma radioterapiei apar modificari ale rectului si vezicii urinare, care sunt iradiate concomitant de sursa situata in vagin. Dr. Laura Popa
|