Aflam ca un barbat a agresat sexual o femeie si imediat ne gandim la un om cu probleme psihice. Uneori, ne vine greu sa credem ca o persoana sanatoasa ar putea agresa o alta persoana. Si totusi, cine sunt acesti agresori sexuali?
Doar 4% dintre agresorii sexuali sunt bolnavi mintali
Ideea conform careia agresorii sexuali ar fi persoane cu grave probleme mentale este invocata adesea la tribunal, de avocatii acestora, care incearca sa dovedeasca „nevinovatia” lor, invocand cauze de natura medicala.
In cazul celor cu adevarat bolnavi (de exemplu, in cazul celor care sufera de schizofrenie), violul survine intr-un moment de criza, de delir.
Cine sunt agresorii sexuali?
In anumite contexte, precum conflictele armate (razboaiele), s-au inregistrat cazuri de viol comis asupra femeilor din tabara dusmana. Daca, pe timp de razboi, respectivii barbati s-au dovedit a fi agresori sexuali, pe timp de pace, riscul de recidiva este foarte mic.
Mai multi agresori?
Violurile colective sunt, adesea, o urmare a consumului de substante interzise. Intr-un astfel de grup, exista totdeauna un fel de leader, de obicei un barbat care recurge des la violenta.
3 tipuri „traditionale” de agresori sexuali
Specialistii disting 3 mari categorii de agresori sexuali:
1) violatorii adulti;
2) pedofilii din afara familiei;
3) pedofilii din cadrul familial.
Insa aceasta clasificare este, uneori, relativa. Statistica evidentiaza faptul ca 79% dintre agresorii care, teoretic, nu comit viol asupra unui membru al familiei, au comis primul abuz tocmai in acest cadru.
13% dintre violatori au comis incest.
Profilul violatorului
- Cel mai adesea, agresorii sexuali sunt persoane impulsive, violente, intolerante si frustrate. Uneori, au un nivel intelectual cartoon porn
redus.
- Cei mai multi agresori comit abuzurile sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor.
- Exista si violatori narcisisti, care recurg adesea la perversitate si pe care specialistii ii numesc psihopati.
Pedofilii din cadrul familial
Statistica releva date ingrijoratoare: in 33% din cazuri, agresorul este tatal copilului, in 28% din cazuri tatal vitreg, in 21% din cazuri un unchi, in 13% din cazuri fratele si in alte 3% din cazuri bunicul. De cele mai multe ori, aceste abuzuri nu sunt denuntate, iar copilul este abuzat in repetate randuri.
Violatorii au fost, la randul lor, victime?
Un sfert dintre copiii abuzati vor abuza, la randul lor, de putere in aceasta forma (75% nu vor deveni violatori!). Cu cat varsta copilului abuzat este mai mica, cu atat creste riscul ca acesta sa devina, peste cativa ani, agresor.
Cand agresorul este o femeie, gravitatea abuzului asupra unui copil este asociata adesea cu barbaria.
Iti recomandam si articolul Drogurile si agresiunea sexuala.
|