Transmisa in timpul raportului sexual, clamidioza poate atinge atat femeile, cat si barbati si, netratata, poate antrena sterilitatea.
Boala este provocata de o bacterie numita Chlamydia trachomatis, care se localizeaza in celulele mucoasei genitale. La barbati, se localizeaza la nivelul canalului uretral, iar la femeie in interiorul celulelor colului uterin.
Clamidioza (Infectia cu Chlamydia)
Chlamydia este o bacterie care prezinta doua particularitati: este foarte mica si nu poate trai in afara celulelor. Este o bacterie intracelulara.
Exista numeroase tipuri, dintre care trei sunt mai frecvente :
- Chlamydia trachomatis - provoaca infectii genitale. In acesta grupa exista inca o varietate care provoaca trahomul, cauza principala a orbirii.
- Chlamydia psittaci - provoaca infectii respiratorii.
- Chlamydia pneumoniae - antreneaza cartoon porn
pneumonii.
Clamidioza se transmite prin raport sexual, prin intermediul spermei si secretiei vaginale. Este o infectie foarte frecventa, care afecteaza mai ales femeile pana la varsta de 25 ani.
Se pare ca aceasta grupa de varsta contituie o tinta pentru aceasta bacterie. Si asta din cauza unei probleme de imunitate.
Astfel, la o femeie tanara care nu a fost niciodata infectata cu aceasta bacterie, urmarile contaminarii sunt mai puternice decat la o femeie mai in varsta, care a mai fost candva infectata. La femeile din prima categorie, infectia cuprinde repede uterul si trompele uterine, in timp ce la celelalte, care au mai fost infectate, bacteria poate ramane la nivelul colului uterin, fara sa produca neplaceri.
O alta particularitate a bacteriei este faptul ca ataca in liniste.
Atentie la urmari!
La barbati, Chlamydia declanseaza cel mai des uretrita, adica infectia canalului uretral. In 80% din cazuri nu exista nici un simptom, iar in 20% infectia se manifesta prin secretii, arsuri si mancarimi.
Daca nu este bine tratata, apar inflamatii ale testiculelor si ale canalelor care leaga testiculele de uretra. Aceste canale se pot infunda, ceea ce antreneaza sterilitatea masculina.
La femeie, simptomele lipsesc in 90% din cazuri. In 10% din cazuri apare o inflamatie a colului uterin (cervicita), care provoaca scurgeri vaginale.
Cand bacteria atinge mucoasa uterina, ceea ce se poate intampla in cateva saptamani sau chiar ani de la contaminare, apar dureri si febra.
La unele femei, apar doar intepaturi la nivelul bazinului (mai ales in timpul ciclului); la altele apar dureri foarte mari insotite de febra puternica, care constituie motive de urgenta. In cazul infectiilor trompelor uterine (salpingita), acestea se produc in cele mai multe cazuri fara simptome vizibile.
In caz de salpingita, sunt afectate ambele trompe uterine. Daca infectia nu este tratata, trompele se inflameaza, se cicatrizeaza si apoi se infunda, producand sterilitate tubara, situatie care creste riscul de sarcina extrauterina.
Prevenire si tratament
Tratamentul de baza este cel cu antibiotice. In cazul infectiei vaginului si a colului uterin, tratamentul dureaza 7 zile, iar in cazul infectiei uterului, 15 zile pana la 3 saptamani; chlamydia se trateaza bine, cu conditia sa fie decelata la timp.
Se poate pune in evidenta prin analiza de sange sau prin analiza de urina de dimineata (mai ales la barbati).
Dar cea mai sigura metoda este cea a analizei secretiei din colul uterin.
Ca mijloc de prevenire, este indicata folosirea prezervativului mai ales atunci cand se schimba partenerul.
Atentie! In timpul sarcinii, femeia gravida poate transmite bacteria la fat in timpul nasterii, ceea ce poate cauza conjunctivita sau penumonie la copil, din cauza inhalarii bacteriei. Studiile au aratat ca nu exista nici o legatura intre infectia cu chlamydia si cancerul de san.
Cand este indicata celioscopia?
Celioscopia este o tehnica de explorare, care consta in introducerea unei sonde condusa de un sistem optic, de-a lungul peretelui abdominal. Chirurgul efectueaza 2-3 incizii mici la nivelul abdomenului pentru a introduce sonda. Celioscopia permite confirmarea diagnosticului de salpingita si, de asemenea, optimizarea tratamentului.
Atunci cand trompele sunt infundate, interventia permite desfundarea lor, cu conditia ca acestea sa nu fie prea deteriorate. Trebuie sa se tina seama de faptul ca o trompa care a fost alterata ramane foarte fragila si se poate infunda din nou.
Articolul este scris de Galea Octavian Silviu, pentru concursul media-content. Participa si tu la concurs si poti castiga un Ipad sau un Iphone!
|