Este indicat sexul in timpul sarcinii?
Monday, 14 November 2011 13:37

este_indicat_sexul_in_timpul_sarciniiIn timpul sarcinii, viata sexuala a femeii sufera transformari. Femeia insarcinata se raporteaza altfel, in aceasta perioada, la propria sexualitate, principala preocupare fiind binele viitorului copilas. Este indicat sexul in timpul sarcinii? 

 

In trecut, unele civilizatii credeau in ideea potrivit careia raporturile sexuale intre parteneri trebuie sa fie mai frecvente in timpul sarcinii, intrucat, spuneau ele, sperma ar hrani fatul. In zilele noastre, medicul supravegheaza evolutia sarcinii si recomanda femeii insarcinate sa nu intretine raporturi sexuale in cazul in care sarcina prezinta complicatii – de unde si teama gravidei ca actiunile ei sa nu dauneze fatului.

 


In ultimii 50 de ani s-au efectuat mai mult de 60 de studii avand ca tema sexul in timpul sarcinii. Studiile au vizat, pe de o parte, componentele sexualitatii femeii insarcinate (dorinta sexuala, placere, orgasm) si, pe de alta parte, consecintele pe care le are raportul sexual asupra fatului.

Cum evolueaza dorinta sexuala a gravidei?

Adesea, dorinta sexuala a femeii se diminueaza in primul trimestru de sarcina. Oboseala, greturile, starea de somnolenta nu intretin apetitul sexual. In plus, femeia incearca foarte multe emotii la gandul ca va deveni mama.  


In cel de-a doilea trimestru de sarcina, dorinta sexuala difera de la o femeie la alta. Daca au disparut simptomele dezagreabile, iar femeia se simte bine si sarcina decurge fara probleme, este posibil sa reapara apetitul sexual. In schimb, luarea in greutate, teama de a nu dauna fatului sau uscaciunea vaginala pot inhiba libidoul.


Cu toate acestea, nu este mai putin adevarat ca unele femei resimt dorinta sexuala si se bucura de o viata sexuala mai activa decat inainte de a ramane insarcinate. 


Cel de-al treilea trimestru este asociat adesea cu scaderea libidoului. Raporturile sexuale pot crea disconfort femeii, in timp ce orgasmul poate declansa contractii uterine care sporesc riscul de nastere prematura.


Viitorii tatici se confrunta si ei cu teama ca sexul sa nu dauneze in vreun fel fatului, mai ales in ultimul trimestru de sarcina.

Placerea sexuala, orgasmul si satisfactia sexuala 

Mai mult de 50% dintre femei se tem de faptul ca raporturile sexuale ar putea dauna fatului. Un studiu canadian recent a evidentiat ca majoritatea cuplurilor care s-au confruntat cu o sarcina cu probleme au considerat ca intretinerea de relatii intime a contribuit la declansarea respectivelor probleme. Se poate sa fie asa?


Mai multe studii au dovedit urmatoarele:

1. Raporturile sexuale care au loc in timpul sarcinii nu contribuie la scurtarea acesteia.

2. Nu s-a stabilit nicio legatura intre intretinerea de relatii intime si nasterea prematura.

viata_sexuala_in_timpul_sarcinii


In consecinta, medicii sunt de parere ca atata timp cat sarcina decurge normal, nu exista restrictii in ceea ce priveste sexul.

Sexul in timpul sarcinii: Sfaturi

1. Daca sarcina decurge normal, iar femeia se simte bine, nu exista nici un motiv care sa determine intreruperea raporturilor sexuale;

2. Indata ce se constata anomalii (scurgeri vaginale neexistente pana in acel moment, sangerari, senzatia de arsura etc.), trebuie consultat cat mai repede medicul. 

3. Daca medicul, din motive ce tin de siguranta mamei si a fatului, recomanda intreruperea raporturilor sexuale cu penetrare, partenerii se pot bucura de sexualitate fara a lua in considerare penetrarea: mangaierile, jocurile sexuale, masturbarea reciproca. Astfel, intre ei se creeaza complicitate amoroasa, intimitate, contribuind la consolidarea relatiei.

4. Pe masura ce sarcina avanseaza, trebuie gasite acele pozitii confortabile ambilor parteneri.

5. Sanii pot deveni foarte sensibili, chiar durerosi in timpul sarcinii. De aceea, partenerul trebuie sa fie mai delicat decat de obicei cu mangaierile din aceasta zona.

6. In caz de uscaciune vaginala, penetrarea risca sa devina mai putin agreabila. Utilizarea unui lubrifiant este solutia in acest caz.

7. Daca riscul de a contracta o boala cu transmitere sexuala este mare sau daca exista antecedente in acest sens, se impune folosirea prezervativului.

 

Sondajele arata ca, daca 76% dintre femeile insarcinate cred ca este indicat sa vorbeasca cu medicul lor de sexualitatea lor in aceasta perioada, doar 26% dintre ele deschid acest subiect. Nu ezita sa intrebi medicul cu privire la orice nelamurire ai! Este cel mai indicat sa-ti dea sfaturi, astfel incat atat tu, cat si viitorul bebelus sa fiti in siguranta.

 

Iti recomandam si articolul Cu cat ramai insarcinata mai tarziu, cu atat cresc sansele de a avea baiat.

 

Pentru intrebari, sfaturi si informatii suplimentare, acceseaza FORUM-ul anticonceptionale.ro - Perioada prenatala

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro