Hartuirea sexuala: in ce consta si ce are de facut victima?
Wednesday, 22 February 2012 14:49

hartuirea_sexualaHartuirea sexuala este un delict pedepsit de lege. In ce consta si ce ai de facut in cazul in care esti victima acesteia?

 


Conform legii, „hartuirea sexuala consta in comportamente de amenintare, constrangere, intimidare, umilire, realizate de catre o persoana impotriva alteia. Aceste comportamente sunt de natura sexuala si pot fi verbale, non-verbale sau fizice. De cele mai multe ori, persoana care hartuieste abuzeaza de functia indeplinita la locul de munca, cu scopul de a obtine anumite beneficii de natura sexuala din partea persoanei hartuite”.

 

 

hartuirea_sexuala_se_pedepseste

Hartuirea sexuala se pedepseste cu inchisoarea, in cazul in care victima depune plangere, iar instanta abilitata ajunge la concluzia ca este vorba de un delict.


In general, agresorul este de sex masculin, iar cadrul in care are loc hartuirea este locul de munca. Vorbim de hatuire sexuala in cazul in care o persoana abuzeaza de functia pe care o detine pentru a obtine beneficii de natura sexuala de la victima.


Seful care:

  • atinge mainile angajatei;
  • ii face o declaratie de dragoste;
  • ii spune acesteia ca ii lipseste cartoon porn atunci cand nu este la birou;
  • ii ofera cadouri;
  • ii declara ca ar vrea sa o imbratiseze


nu se face vinovat de hartuire sexuala.


De asemenea, nu orice declaratie de dragoste sau propozitie indecenta constituie hartuire sexuala.


In schimb, daca acesta isi retrogradeaza, umileste sau, din contra, ii promite angajatei ca o avanseaza in schimbul unor servicii de natura sexuala, se poate vorbi de hartuire sexuala.


Daca actiunile sefului se opresc la tentativa de seductie, spontana sau nu, fara a prolifera amenintari sau fara a face presiune asupra angajatei si, bineinteles, fara repercursiuni asupra muncii/ functiei acesteia, nu putem vorbi de hartuire sexuala. 


In cazul unei astfel de plangeri, este posibil ca judecatorul sa respinga infractiunea de hartuire sexuala si sa o inlocuiasca cu aceea de agresiune sexuala. In cazul acesteia din urma, vinovatul nu a abuzat de autoritatea pe care i-o confera functia, dar s-a dedat la contact fizic necuviincios cu privire la victima.

 

Ce ai de facut in calitate de victima?

Daca esti victima hartuirii sexuale la locul de munca, primul lucru pe care il ai de facut este sa nu te izolezi si sa nu te inchizi in tine, sperand ca totul va trece. Aduna dovezi in acest sens (mailuri, mesaje) si asigura-te ca afirmatiile tale sunt sustinute de cele ale colegilor de birou. Apoi, adreseaza-te autoritatilor competente in vederea dovedirii vinovatiei agresorului/ hartuitorului.

 

Iti recomandam si articolul Cine sunt agresorii sexuali?

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro