Densitatea osoasa si contraceptia hormonala

Ce este densitatea osoasa si de ce este ea importanta?

Densitatea osoasa reprezinta gradul de rezistenta al sistemului osos. Oasele incep sa se formeze inainte de nastere si continua sa se dezvolte pana la varsta de 30 de ani, avand cea mai accelerata crestere la 20 de ani.

 

In prima decada a vietii, se dezvolta jumatate din sistemul osos. In urmatoarea etapa, adolescenta, curprinsa intre pubertate si varsta de 18 ani, are loc apogeul dezvoltarii masei osoase.


La varsta de 30 de ani, adultii incep sa piarda din densitatea masei osoase. In cazul femeilor, aceasta pierdere este mai mare la menopauza. Astfel, poate aparea osteoporoza, care reprezinta in SUA una dintre cele mai mari probleme de sanatate publica. Mai mult de 40 de milioane de americani sufera de aceasta afectiune, dintre care 80 % sunt femei. O femeie din doua, trecuta de varsta de 50 de ani va avea o fractura la un moment dat, cauzata de existenta osteoporozei.

Cum afecteaza hormonii densitatea osoasa?

Hormonii sexuali, estrogenul in cazul femeilor si testosteronul in cazul barbatilor, joaca un rol important in dezvoltarea si mentinerea masei osoase.

 

Scaderea masei osoase se afla in legatura cu reducerea cantitatii de estrogen. Astfel, atunci cand femeile nu mai produc indeajuns estrogen, ele prezinta o scadere majora a densitatii osoase.

Ce efect au contraceptivele asupra densitatii osoase?

Contraceptivele pe baza de hormoni reduc nivelul de estrogen pe care il produce organismul uman. In acelasi timp insa, aceste contraceptive contin estrogen tocmai pentru a se ajunge la un echilibru in organismul persoanei respective. Astfel, masa osoasa nu este afectata, ci poate fi chiar imbunatatita.

In schimb, contraceptivele care contin doar progesteron afecteaza masa osoasa. In special tinerele care folosesc aceasta metoda de contraceptie pot pierde mult din densitatea osoasa, intr-o perioada in care ar fi trebuit sa o castige. De aceea, medicii nu vor recomanda niciodata aceste contraceptive pentru mai mult de doi ani. In plus, cele care folosesc contraceptive pe baza de progestin trebuie sa aiba o alimentatie bogata in calciu si vitamina D.

Cum imi pot mentine sistemul osos sanatos?

Dietele si exercitiile reprezinta doua modalitati prin care sistemul osos poate fi mentinut sanatos. Conform statisticilor, tinerii nu au suficient calciu in organism, situatie care duce la o pierdere de 5 - 10% a masei osoase.

Cu atat mai mult cu cat aleg aceasta metoda de contraceptie, tinerele trebuie sa consume calciu si vitamina D, atat din alimentatie, cat si din suplimente nutritive.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro