Bolile cu transmitere sexuala
In categoria bolilor cu transmitere sexuala (BTS) intra o serie de infectii cauzate de diverse microorganisme si care sunt asociate cu activitatea sexuala. Nu toate afectiunile cuprinse in aceasta categorie se transmit exclusiv pe cale sexuala, iar efectele lor nu se reduc la organele reproductive. Exista aproximativ 24 boli cu transmitere sexuala, dar ne vom opri aici asupra celor mai cunoscute.

 

Sifilisul

Sifilisul este o boala infectioasa, provocata de Treponema Pallidum, transmisa cel mai adesea pe cale sexuala (90%din cazuri), dar si prin sarut, inoculare accidentala prin muscatura sau intepatura, transfuzie de sange proaspat, leziuni deschise ale unor boli de piele (herpes, acnee) si, in mod cu totul exceptional, prin obiecte contaminate. Sifilisul este transmis transplacentar de la mama bolnava incepand cu lunile 3-4 de sarcina.

Perioada de incubatie medie este de 21 zile.


Sifilisul primar debuteaza cu aparitia sancrului sifilitic (eroziune unica, rotunda sau ovalara, cu margine neteda, fundul curat si baza dura, acoperita de o serozitate, fara reactie inflamatorie si nedureroasa) la poarta de intrare, cel mai frecvent genital. Aceasta perioada se caracterizeaza prin prezenta sancrului si limfadenopatie satelita (ganglionii sunt duri, mobili, nedurerosi si nu supureaza). Perioada primara dureaza 4-8 saptamani, pana la vindecarea sancrului.


Sifilisul secundar apare la 6-8 saptamani de la aparitia sancrului si se caracterizeaza printr-o serie de manifestari cutanate, viscerale si generale, insotite de poliadenopatie.


Manifestarile cutaneo-mucoase sunt sifilidele secundare. Acestea pot fi eritematoase (rozeola), erozive mucoase (pe mucoasa bucala, genitala, anala etc.), papuloase sau papulo-erozive, pigmentare si ulceroase (tardiv). Parul poate fi afectat si el (alopecia sifilitica), la fel si unghiile. Simptomele generale sunt reprezentate de febra, scadere ponderala moderata, scaderea poftei de mancare, dureri de cap, de oase sau musculare.


Sifilisul latent este o perioada de aparenta liniste dupa ce simptomele infectiei secundare s-au stins si poate dura ani.


Sifilisul tertiar apare dupa o perioada variabila de la debutul bolii (intre 3 si 20 de ani) si nu este o etapa evolutiva obligatorie. Manifestarile cutanate sunt sifilidele tuberculoase si gomele.


Diagnosticul este serologic: testul RBW (abandonat azi) sau VDRL.
Tratamentul de electie este penicilina.

Gonoreea (blenoragia)

Gonoreea (blenoragia) este o infectie bacteriana contactata aproape intotdeauna pe cale sexuala. Agentul cauzal este gonococul, un coc gram negativ.
Perioada de incubatie este de 3-5 zile.


Infectia acuta este rar intalnita la femei, dar atunci cand apare, se caracterizeaza prin usturine si durere la urinat, scurgere vaginala si uretrala galben-verzuie. Infectia cronica, aproape asimptomatica, este forma cea mai intalnita la femeie. La barbat, infectia acuta este o uretrita anterioara care debuteaza cu prurit, eritem si tumefierea meatului urinar. Apoi apare secretia uretrala galben-verzuie asociata cu senzatia de arsura si durere in timpul mictiunii.

 

Diagnosticul se pune prin identificarea gonococului in examenul de secretie sau prin cultura.
Tratamentul de electie consta in cefalosporine de generatia a 2-a sau a 3-a.

Trichomoniaza

Trichomoniaza este o infectie produsa de un parazit (Trichomonas vaginalis) cu transmitere pe cale sexuala. Dupa unele statistici, este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala. Transmiterea prin apa din stranduri, capacul WC-urilor, obiecte de toaleta, este extrem de rara. Principalul transmitator al bolii este barbatul care, cel mai adesea, prezinta o forma asimptomatica.


Perioada de incubatie este greu de precizat, putand dura intre cateva zile si 2 luni.


La femeie, boala evolueaza ca o vulvo-vaginita subacuta caracterizata prin prurit, arsura, disconfort vaginal, asociate cu secretie albicioasa, spumoasa (sau galbuie cremoasa sau verzuie, urat mirositoare). Netratata, boala se cronicizeaza cu recaderi pre si post menstruale si in timpul sarcinii.

 

Diagnosticul se pune prin examenul de laborator al secretiei vaginale (clinica fiind asemanatoare cu a altor BTS).
Tratamentul consta in metronidazol sau fasigin.


Infectiile nespecifice sunt, in majoritatea cazurilor, determinate de Chlamidia Trachomatis.

Perioada de incubatie este de 1-3 saptamani.


La femeie,cel mai adesea, aceste infectii sunt asimptomatice, dar se pot manifesta prin vaginita, cartoon porn cervicita sau sindrom uretral. La barbat, este o uretrita cel mai adesea subacuta, cu mictiuni frecvente, disurie moderata, scurgere uretrala clara, mucoasa sau albicioasa.

Tratamentul de electie consta in tetraciclina.

Pediculoza pubiana

Pediculoza pubiana este o boala parazitara contagioasa,cu localizare perigenitala. Contaminarea se realizeaza prin contact direct (sexual sau nu) si foarte rar indirect (prin lenjerie).


Simptomul evocator este pruritul sever in zona pilozitatii pubiene, mai ales seara si noaptea, determinat de intepaturile parazitilor.


Diagnosticul se pune prin examenul cu ochiul liber, sau mai bine cu lupa, care va evidentia lindenii si parazitii adulti, a caror miscare se poate vedea.
Tratamentul se face cu insecticide de contact (lindan de ex.).

Dr. Evelyn Cristescu

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro