Testul Babes-Papanicolau ( I )

Testul Babes-Papanicolau a fost denumit astfel dupa numele medicilor care l-au initiat. Din anii 40, cand a fost introdus in practica medicala, testul a scazut cu 70% numarul deceselor prin cancer de col uterin, dar nu este o metoda imbatabila. Unele studii au aratat pentru testul standard o rata de pana in 55% de rezultate fals negative.

Ce reprezinta acest test?

Acest test este un examen microscopic al celulelor, care sunt recoltate, prin stergerea cu un tampon, a unei probe de celule din mucoasa colului uterin. De obicei organismul inlocuieste celulele care mor cu altele tinere. Aceste celule sunt studiate pe frotiuri cervicale, unde se pot pune in evidenta leziuni inflamatorii nespecifice cauzate de diferite forme de vaginita, infectii vaginale banale, celule anormale de la nivelul cervixului (colului uterin), celule precanceroase.
Cea mai importanta utilizarea a sa este in identificarea modificarilor celulare caracteristice, induse de agentul patogen - papiloma virusul de tip uman (poate fi unul dintre precursorii cancerului cervical), care produce o infectie cu transmitere sexuala ce afecteaza pana la 85% dintre femei, in diferite momente ale vietii. Exista peste 200 de tulpini de papiloma virus, dar majoritatea nu produc boala - doar 17 dintre ele sunt considerate a prezenta riscuri semnificative, ca precursori ai cancerului cervical – mai frecvente serotipurile 16, 18, 45, 56.


Cine trebuie sa-si faca acest test?

Toate femeile care si-au inceput viata sexuala, testul se efectueaza chiar si la femeile cu vaste mai mici de 20 ani daca si-au inceput viata sexuala si la cele care au intrat la menopauza. O singura recoltare si determinare a testului cu rezultat negativ nu asigura femeia ca nu va face niciodata cancer, de aceea este necesara repetarea lui periodica. Conform datelor furnizate de Ministerul Sanatatii, in Romania incidenta maxima a bolii este la 52 de ani, iar distributia cazurilor are doua varfuri: intre 35-38 de ani, respectiv 60-64 ani. Varsta medie de aparitie este mai mica decat la neoplasmul de san.

Pentru obtinerea unor rezultate de calitate trebuie respectate anumite conditii:
- recoltarea nu se face in timpul menstruatiei; se programeaza consultul intre ziua a 10-a si a 20-a de la ultimul ciclu menstrual
- nu se foloseste nici un fel de medicatie intravaginala, spermicid sau lubrifiant inainte de examinare cu 48 de ore. Acestea altereaza aspectul celulelor si pot aparea rezultate fals pozitive.
- nu se fac dusuri intravaginale 48 de ore inainte de examinare
- nu are activitate sexuala cu penetrare cu 24 de ore inainte de recoltare.

Factori de risc crescut pentru cancerul de col:
- femei care nu au efectuat niciodata un test Papanicolau sau cele care in ultimii 3-5 ani nu au repetat testul
- femei care sunt aparent sanatoase, dar care la recoltarea secretiei vaginale pot avea infectie cu: - trichomonas si chlamydia;
- candida - apare la 30% dintre infectiile vaginale, la 20% dintre femei este asimptomatica;
- treponema palidum (sifilis) – mai frecventa la femei cu parteneri multipli sau transmisa de barbati infectati la o singura partenera. Se transmite prin contact sexual neprotejat;
- neisseria gonorhoeae (gonococul) - produce gonococia sau blenoragia, se transmite prin contact sexual neprotejat, 2-25%.
- chlamydia - 2-25% dintre infectii, la femei active sexual, aparent sanatoase;
- mycoplasmele 30-35% din cazuri;
- virusuri - papiloma virus, virusul herpes simplex si HIV.
- femei fumatoare sau foste mari fumatoare, deoarece produsele chimice prezente in fumul tigarilor risca sa produca modificari la nivelul celulelor colului uterin.
- femei care au SIDA sau sunt numai purtatoare de virus HIV.
- femei care stiu de la un examen ginecologic anterior ca au o rana pe col sau orice alta leziune la nivelul acestuia.
- numar mare de parteneri sexuali
- inceperea vietii sexuale la o varsta precoce
- numar mare de nasteri sau avorturi.

Factori de protectie:
- consum de betacaroten, vitamina C, vitamina A
- folosirea prezervativului
- evitarea fumatului
- respectarea planificarii familiale, pentru evitarea sarcinilor nedorite
- efectuarea anuala a examenului citologic cervico-vaginal.

Uterul este organul cavitar impar, muscular situat in partea inferioara a abdomenului, intre rect si vezica. El are forma triunghiulara cu baza in sus, in unghiurile superioare se deschid trompele uterine iar inferior se continua cu canalul cervical. Peretele uterului este acoperit la exterior de peritoneu, iar la interior de o mucoasa denumita endometru; intre aceste foite se afla un strat muscular gros - miometrul. Cervixul este alcatuit din doua tipuri de epiteliu: cilindric si scuamos. Zona in care acestea se intalnesc se numeste jonctiunea scuamo-cilindrica si reprezinta o zona dinamica, care se modifica in functie de varsta femeii (pubertate, sarcina, menopauza), fiind hormono dependenta.
Posibila dezvoltare a unui cancer poate fi depistata prin prezenta de leziuni precursoare precoce, denumite displazii cervicale. Cel mai frecvent simptom pentru care femeia se prezinta la medic este sangerarea vaginala, care apare mai frecvent dupa contactul sexual. In stadiile avansate, femeia prezinta secretii vaginale cu miros fetid, scaderea greutatii corporale, tulburari ale functiei urinare.

Dr. Laura Popa

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro