Stresul prenatal produce alergii bebelusilor
Tuesday, 03 June 2008 13:48


Copiii nascuti de mame care sunt stresate in timpul sarcinii par mai predispusi la a contracta diverse alergii, conform unui studiu prezentat la o conferinta medicala din Toronto.

 

"Stresul e ca un poluant care, atunci cand e raspandit in corp, poate influenta nu numai sistemul imunitar al mamei, dar si pe cel al copilului inca nenascut", a spus Dr. Rosalind Wright, de la Scoala Medicala Harvard.

 

"Exista o multime de dovezi care sustin faptul ca experientele negative cauzeaza stresul care patrunde in corp si distruge sistemul imunitar", spune Wright. "De aceea oamenii racesc sau fac gripa mai repede atunci cand sunt stresati".

 

Conform cercetarii lui Wright, stresul mamei din timpul sarcinii poate de asemenea sa influenteze dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului.

 

Particulele de praf, polenul, fumul de tigara, mucegaiul si alte substante din atmosfera reprezinta factori importanti ai declansarii unor alergii. In orice caz, acest lucru nu explica marirea ratei astmului sau de ce e mai frecvent astmul in interiorul orasului si mai scazut in afara lui.

 

Acest aspect a determinat echipa lui Wright sa considere stresul un alt factor imortant. Intr-un studiu care a implicat 1,000 de familii, s-a masurat nivelul de stres al femeilor insarcinate punandu-le intrebari referitoare la situatia financiara, probleme din gospodarie, relatie sau alte aspecte. Ei au testat de asemenea nivelul de praf care provoaca alergii la ele acasa in timp ce erau insarcinate.

 

Cercetatorii au masurat cartoon porn nivelul de IgE - anticorpi implicati intr-un raspuns alergenic - din cordonul ombilical. Printre cei 387 de bebelusi testati, nivelurile cresteau in cazurile mamelor care sufereau de niveluri ridicate de stres, in comparatie cu mamele cu un nivel mediu de stres. Acest aspect era valabil chiar cand expunerea la praf din timpul sarcinii era relativ redusa.

 

Aceasta sugereaza ca mama il expune si mai mult pe copil la efectele alergenice ale prafului, scazandu-i forta sistemului imunitar.

 

Stresul cronic poate fi asociat cu nivelurile ridicate de cortisol si adrenalina din corp, ambele interactionand cu functiile sistemului imunitar. Daca mama se afla pentru mai mult timp intr-o perioada de stres cronic, efectele pot fi persistente si se pot transmite bebelusului.

"Atunci cand bebelusul e expus unei cresteri a cortisolului din partea mamei, acest lucru poate schimba modul in care sistemul lor imunitar se dezvolta si il poate face sa produca mai mult IgE, un potential semn de reactivitate alergenica", a adaugat Wright.

 

Femeile insarcinate trebuie sa incerce sa isi reduca stresul odata ce le poate afecta sanatatea lor si pe cea a bebelusului", a spus ea.

 

Copiii participanti la studiu au fost urmariti apoi odata cu varsta pentru a se afla cati dintre ei vor avea astm.

Sursa: Reuters

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro