O mica istorie a anticonceptionalelor
Contraceptia, in general, reprezinta o suma de metode prin care se previne conceptia, asigura controlul nasterilor si planificarea familiala. Ea are drept scop sa permita partenerilor sa-si exprime satisfacerea nevoilor sexuale fara riscul conceperii unor copii nedoriti.

Contraceptia s-a practicat in tot cursul istoriei, sub o forma sau alta, fiind frecvent contraatacata de legi si obiceiuri. Considerata de unii ca o binecuvantare, iar de altii condamnata, ea a provocat mari transformari sociale si ideologice. Valul de pornografie a pregatit teoretic acest proces, dar anticonceptionalele practic l-au realizat.

 

In anii '40 cercetatorii japonezi au descoperit in structura anumitor plante o substanta denumita sapogenina, care este un precursor al compusilor steroidieni (asa cum la animale este colesterolul).


La cativa ani de la aceasta descoperire, un chimist american, Dr. Russel Marker, a avut ideea de a sintetiza hormoni ce se puteau administra pe cale orala din aceste saponine. Cand a cerut sprijin financiar marilor companii farmaceutice americane, a fost refuzat, pe motiv ca "avem destui hormoni in organism, de ce ar fi cineva interesat de acesti hormoni ieftini”?

 

Marker a cautat sprijin si in afara granitelor americane, in Mexic, unde cresteau o serie de plante bogate in saponine, printre care yucca (o planta ornamentala care se gaseste si in florariile noastre), radacinile de agave si yam (asemanator napilor). Atat yucca, cat si agave se gaseau din abundenta in Mexic, dar, la ora aceea, Guvernul mexican a fost de parere ca aceste plante sunt mai folositoare in industria de tequila decat in cea de hormoni.

Prima pilula contraceptiva

Asa ca Marker s-a orientat spre acea specie de napi care era usor de cultivat, ieftina si bogata in sapogenine. A inventat un proces tehnologic de obtinere a testosteronului si a progesteronului. Astfel a luat nastere prima pilula contraceptiva.


Medicalizarea metodelor de contraceptie nu s-a produs din intamplare: contraceptivele moderne cele mai importante sunt “medicamente”. Adica sunt niste mijloace care au efect direct asupra organismului si a caror administrare trebuie sa fie monitorizata de catre specialisti.


La inceput, conceptul de anticonceptionale trebuia sa tina in frau “suprapopularea” tarilor din Lumea a Treia, dar femeile de acolo nu au acceptat sa se supuna acestor agresiuni artificiale. A fost necesara atunci o comutare a propagandei spre a dovedi ca femeile natiunilor industrializate acceptau pilula si celelalte metode de protectie, ceea ce era adevarat intr-o masura foarte mare.

 

Rezultatul acestui fenomen a fost o scadere a populatiei in tarile industrializate, in timp ce in Lumea a Treia cresterea populationala a continuat.


Un studiu efectuat in anul 1989 a aratat ca exista o cota de esec in cazul folosirii lor de doua ori mai mare la cei tineri decat pentru cei mai in varsta. Astfel, in SUA, la fiecare 30 secunde, o tanara sub 20 ani este insarcinata.

 

Mai mult de o treime din cazurile de inceput de sarcina din SUA sunt la femei tinere, sub 19 ani. Este procentul cel mai ridicat din toata lumea. O informatie si mai noua arata ca in 18% dintr-un numar de 51 cazuri de graviditate la tinere s-au folosit inhibitori de ovulatie.

 

Revista “Selecta” scrie despre protectia impotriva graviditatii la adolescenti: “Libertinajul sexual, inlesnit de pilula, pune o problema foarte mare celor tineri, neexperimentati in contraceptie; astfel, tot mai multe adolescente ajung gravide fara sa o doreasca, iar numarul de avorturi creste. Trebuie sa se insuseasca noi forme de evitare a sarcinii si sa se inventeze anticonceptionale de efect”.

 

Pentru intrebari si informatii suplimentare, acceseaza FORUM-ul anticonceptionale.ro - Anticonceptionale: pro si contra.

Dr. Laura Popa

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro