Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care apar regulat, in fiecare luna, si se caracterizeaza prin ovulatie si menstruatie. Ciclul menstrual incepe in prima zi de sangerare si se termina in prima zi a sangerarii urmatoare, fara a o include si pe aceasta. Cel mai obisnuit interval este cel de 28 de zile, dar se poate ca acest interval sa fie mai scurt ( 22 - 27 de zile ) sau mai lung ( de 30 - 35 de zile), fara a fi ceva anormal. Durata poate fi influentata de starea generala de sanatate, starea de oboseala, dieta, schimbarea de clima si cel mai adesea, de stres.
Prima menstruatie apare de obicei, la varsta de 12 sau 13 ani, dar se poate si la 8 sau la 17 ani (odata cu pubertatea) si va continua pana la menopauza cand se va sfarsi .
De-a lungul ciclului menstrual se pot observa anumite schimbari: secretia vaginala este mai consistenta si albicioasa dupa menstruatie, transparenta si alunecoasa in timpul ovulatiei si apoi in cantitate mai mica si elastica inaintea menstruatiei. Unele femei isi simt sanii mai grei si mai sensibili in saptamana dinaintea menstruatiei. Pe durata menstruatiei sau doar in primele doua zile unele femei au dureri abdominale (dismenoree), dureri de spate, dureri de cap, diaree sau au o dispozitie schimbatoare.
Pentru a nu fi luata prin surprindere de menstruatie trebuie sa cunosti semnalele pe care corpul ti le da, sa le interpretezi si astfel sa poti sa prevezi orice posibila neplacere. Menstruatia, ovulatia, secretiile vaginale, toate iti pot spune daca corpul tau este sanatos si daca functioneaza cum trebuie sau, din contra, daca sunt motive sa mergi la medic.
Ciclul menstrual se poate imparti in doua perioade: perioada pre-ovulatorie si perioada post-ovulatorie (sau perioada luteala). Perioada pre-ovulatorie, cea de debut a ciclului, incepe in prima zi de menstruatie (sangerare) si cartoon porn
tine pana in ziua ovulatiei. Perioada post-ovulatorie incepe odata cu ovulatia si se termina la inceperea unei alte menstruatii.
Fiziologic, ciclul menstrual se afla sub comanda unor hormoni care depind unul de celalalt printr-un sistem comanda-raspuns-comanda. Ca raspuns la informatiile de origine nervoasa primite, anumite celule nervoase ale hipotalamusului (sediul centrilor nervosi superiori) secreta un neurohormon LH - RH. Acest prim semnal hormonal, care are loc la fiecare 90 de minute, stimuleaza glanda hipofiza, situata chiar sub hipotalamus.
Sub actiunea neurohormonului LH - RH hipofiza secreta la randul sau doi hormoni FSH si LH, care ajung la nivelul ovarului prin intermediul circulatiei sanguine. Sub actiunea hormonilor hipofizari, ovarele, la randul lor, secreta alti hormoni: estrogen si progesteron. Acesti hormoni trec in circulatia sanguina si actioneaza in special asupra organelor genitale: vagin, uter, trompe uterine si sani. In functie de concentratiile sanguine, estrogenul si progesteronul stimuleaza sau inhiba secretia neurohormonilor produsi la nivelul hipotalamusului si a glandei hipofize.
FSH (hormonul de stimulare foliculara) este hormonul hipofizar care antreneaza dezvoltarea foliculului ovarian si regleaza concentratia de estrogen secretat de catre ovar.
LH (hormonul luteinizant) este hormonul care provoaca ruptura foliculului ovarian antrenand astfel ovulatia. El declanseaza o crestere a secretiei de progesteron de catre corpul galben aparut prin transformarea foliculului ovarian.
Ciclul menstrual
Astfel ciclului menstrual i se pot descrie patru faze:
1. Menstruatia: zilele 1-3, secretia de progesteron scade ca urmare a degenerarii progresive a corpului galben, peretii capilarelor si ai unor arteriole spiralate se sparg si sangele iese din vase in stroma stratului superficial al endometrului. Portiuni din acest strat endometrial se desprind si alte vase de sange se deschid. Constrictia arteriolelor produce anemia endometrului si previne o hemoragie excesiva. O cantitate de 80-150 ml de sange, impreuna cu fragmentele stratului superficial al endometrului si secretia mucoasa a tubilor glandulari sunt eliminate din cavitatea uterine ca sangerare menstruala. Portiunea profunda (bazala) a endometrului care contine si ceea ce ramane din tubii glandulari nu se elimina si va reface stratul superficial, reluandu-se ciclul menstrual.
2. Faza de refacere: zilele 4-6, aceasta incepe sub influenta estrogenului ovarian chiar inainte ca menstruatia sa inceteze, in timp ce dezvoltarea foliculara isi urmeaza cursul. Refacerea endometrului se face pe seama celulelor din tubii glandulari care se inmultesc si incep sa refaca intregul invelis al cavitatii uterine.
3. Faza proliferativa: zilele 7-15, incepe in ziua a 7-a de la declansarea secretiei de estrogen si este determinata de cresterea secretiei estrogenice. Tubii glandulari endometriali se alungesc si produc o secretie slaba, celulele conjunctive se inmultesc si in stroma apare o retea de fibre de reticulina. Intregul endometru se ingroasa si ajunge la 2 mm grosime. La sfarsitul acestei faze se produce si ovulatia.
4. Faza de secretie: zilele 16-28, se afla sub influenta secretiei de progesteron a corpului galben si al diminuarii secretiei de estrogen folicular.
Scaderea secretiei de estrogen duce la incetarea temporara a cresterii in grosime a endometrului, fapt care se poate manifesta printr-o sangerare redusa intermenstruala. Endometrul ajunge in aceasta faza la o grosime de 4-5 mm, cu tubi glandulari lungi, dilatati si sinuosi. Arteriolele spiralate patrund pana in stratul superficial al endometrului, cu o tunica musculara longitudinala bine marcata in peretele lor. In acest stadiu uterul este pregatit sa primeasca oul si sa-i faca loc de implantare in endometru.
Daca are loc implantarea acesta continua sa se dezvolte si corpul galben continua sa functioneze. Daca oul nu se implanteaza, corpul galben incepe sa degenereze, ceea ce face ca endometrul sa involueze. Arteriolele spiralate din stratul superficial se contracta, irigatia acestui strat este practic intrerupta si incepe distructia sa. In acelasi timp in ovar incepe sa se dezvolte un nou folicul.
Exista doua situatii fiziologice in care menstruatia se intrerupe si acestea sunt: sarcina dupa aceasta perioada, menstruatia revine, precum si perioada de fertilitate si menopauza care are loc in general in jurul varstei de 51 de ani, desi la fumatoare apare mai repede de obicei.
Dr. Laura Popa
|