Femeile care au in sange un continut ridicat de estrogen - un hormon al carui corespondent in soia se numeste si genistein - tind sa prezinte un risc mai mic de a avea cancer la san.
Cercetatorii au descoperit ca mai mult de 24,000 de femei de varsta medie si de varsta a treia din Japonia, care prezinta cea mai mare concentratie a acestei substante in sange, numita si genistein, prezinta un risc de 1 la 3 persoane de a prezenta cancer fata de alte femei, in ultimii 10 ani. In timp ce unii cercetatori au descoperit o legatura intre consumul de soia si reducerea riscului aparitiei cancerului la san, alti cercetatori nu au gasit nici un efect in diminuarea aparitiei acestui tip de cancer. Anumite cercetari pe animale au aratat ca aceasta componenta din soia actioneaza ca o piedica in dezvoltarea tumorilor cancerigene.Noi descoperiri, raportate in Ziarul Clinic Oncologic, sugereaza ca nu e totusi cazul la femei, atata timp cat substanta e preluata din alimentatie. Studiul a inclus 24,226 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani care si-au dat probe de sange si au completat un formular legat de dieta, apoi au fost urmarite timp de 10 ani pentru realizarea unei medii. De-a lungul acestor ani, 144 de femei au fost diagnosticate cu cancer la san.
Din momentul in care echipa medicului Iwasaki, cel care s-a ocupat de proiect, a impartit femeile in doua categorii in functie de nivelul de genistein din sange, s-a descoperit ca acea categorie formata din femei cu nivel ridicat al substantei respective erau cu 65% mai putin expuse riscului de a face cancer la san decat cealalta categorie formata din femei cu nivel scazut al genisteinului in sange. In ceea ce priveste femeile cu un nivel mediu de genistein in sange, acestea nu prezinta o reducere a riscului de cancer.
Pana acum se foloseau diferite chestionare referitoare la dieta, dupa spusele doctorului Isawaki. “In prezent, studiul nostru foloseste o masurare directa a nivelului substantei din soia care poate preveni cancerul. Masurarea acestui nivel furnizeaza nu numai un indicator al captarii substantei, ci urmareste si nivelul absorbtiei si al metabolismului substantei in corp”, a spus cercetatorul pentru Reuters Health. Cumulate cu studiile trecute, dupa spusele lui Isawaki, cercetarile sugereaza ca un nivel ridicat de captare a respectivei substante din alimentatie reduce riscul de aparitie a cancerului.
Cercetarile extinse pentru femeile din Occident inca nu sunt clare. In schimb, in ceea ce priveste femeile din Japonia, acestea consuma soia de la o varsta frageda, lucru care poate diminua efectele dezvoltarii cancerului la san. Sursa: Reuters
|