Un studiu publicat in 12 septembrie releva ca nivelul testosteronului la barbatii deveniti tatici scade cu o treime fata de cel inregistrat inainte de procreere.
Studiul, coordonat de profesorul Christopher Kuzava si colegii sai de la Universitatea din Northwestern (Illinois) s-a derulat timp de 4 ani si jumatate. Au fost analizati 624 de barbati filipinezi, cu varste cuprinse intre 21 si 26 de ani.
Conform datelor prezentate de cercetatori, scaderea nivelului de testosteron ar fi „programata biologic”, astfel incat taticii sa isi poate ingriji bebelusii, gandindu-se mai putin la actul sexual.
Studiile precedente au evidentiat nivelul scazut al testosteronului barbatilor deveniti tatici, in comparatie cu cel al barbatilor care nu aveau copii, dar aceste studii au vizat o perioada prea scurta.
Lee Gettler, doctorand si coautor al studiului publicat in Analele Academiei Nationale Americane de Stiinte, evidentiaza faptul ca rezultatele studiului sunt elocvente pentru barbatii cu un nivel ridicat al testosteronului.
„Barbatii care, la inceputul studiului, aveau un nivel ridicat al testosteronului, aveau mai multe sanse sa ajunga tatici decat ceilalti, dar, dupa procreere, nivelul testosteronului a scazut considerabil”, afirma Lee Gettler.
Tot el completeaza: „Paternitatea si grijile pe care le implica venirea pe lume a unui copil presupun o acomodare emotionala, psihologica si fizica. Studiul nostru demonstreaza ca, biologic, un barbat se poate schimba mult pentru a raspunde acestor exigente”.
Exista si alti factori care duc la scaderea nivelului de testosteron la barbatii deveniti tatici, printre care cei mai des intalniti sunt stresul si oboseala cauzata de lipsa de somn.
Iti recomadam si articolul Are estrogenul efectul testosteronului pentru femei?
|