Chisturile ovariene reprezinta o afectiune cu care se confrunta multe femei si care, uneori, nu este tratata cu atentia cuvenita. Majoritatea chisturilor ovariene nu sunt dureroase, fiind depistate la o ecografie efectuata in cadrul unui consult medical de rutina. Depistarea si tratarea lor exclude posibilitatea unei tumori canceroase.
In fiecare an, 45 000 de femei sunt spitalizate din cauza chisturilor ovariene, iar 32 000 dintre ele sunt operate. 15-30 % dintre chisturile ovariene sunt tratate dupa instalarea menopauzei.
Natura chisturilor ovariene
Nu toate chisturile ovariene prezinta simptome. Nu de putine ori, acestea sunt depistate in cadrul unui examen ginecologic de rutina. Cu toate acestea, pacienta poate resimti o greutate in zona pelvina, junghiuri in zona bazinului, poate avea dereglari menstruale sau probleme urinare. In anumite cazuri, poate aparea sterilitatea.
Chisturile ovariene pot fi de doua tipuri: functionale si organice.
Chisturile ovariene functionale
Reprezinta 90% dintre tumorile ovariene. De regula, o stimulare ovariana excesiva in timpul ciclului menstrual determina evolutia unui folicul sau a unui corp galbui in chist. Chisturile ovariene pot aparea oricand, cu precadere din perioada pubertatii pana la menopauza.
Chisturile ovariene functionale sunt, in cele mai multe cazuri, benigne. Nu a fost dovedita nici legatura intre acestea si cancerul de ovar. Chisturile pot disparea de la sine sau ca urmare a unui tratament. Daca apar in timpul sarcinii, medicii recomanda sa nu se intervina in primul trimestru de sarcina.
Chisturile ovariene organice
Acestea au un diametru mai mare cartoon porn
de 6 cm si se caracterizeaza printr-o componenta solida si un perete gros. Aceste caracteristici permit evaluarea chistului, in vederea stabilirii naturii sale (benign sau malign). Este foarte important sa fie depistat la timp: cu cat este depistat mai devreme, cu atat exista sanse mai mari de vindecare.
Ecografia permite depistarea chisturilor ovariene
Ecografia (abdominala sau endovaginala) permite depistarea chisturilor ovariene asimptomatice. Cu toate acestea, exista riscul unui rezultat negativ fals. De aceea, se efectueaza o ecografie Doppler, in vederea analizarii fluxului sanguin din interirul tumorii. Natura chistului va fi conformita printr-o examenire microscopica detaliata.
Tratarea chisturilor ovariene
In afara de interventiile de urgenta impuse de durere, colposcopia este metoda predilecta. Interventiile chirurgicale se impun mai ales in cazul chisturilor ovariene organice sau chisturilor ovariene functionale caracterizate prin durere sau prin volum marit. Ablatia ovarului (ovarectomia) se impune in cazuri mai rare.
Pentru intrebari si informatii suplimentare, acceseaza FORUM-ul anticonceptionale.ro - Probleme medicale.
|