Zaharul creeaza somnolenta
Monday, 12 December 2011 10:32

zahar_cubicCe poti manca dupa-masa, la servici, cand te ia oboseala? Cea mai neinspirata alegere ar fi un cub de zahar sau orice alt produs foarte dulce – aceasta este concluzia mai multor studii de neuropsihologie a somnului.

 

Orexina, hormonul produs de neuronii hipotalamusului, este responsabil de reglarea somnului. Pentru a ramane treaz, este important sa stii ce alimente sa consumi intre mesele principale.

 

Zaharul si somnolenta

Un studiu care dateaza din 2006, efectuat de cercetatori ai Universitatii Cambridge a aratat ca glucoza blocheaza sau incetineste activitatea celulor orexine, ceea ce explica somnolenta care rezulta ca urmarea a consumului produselor foarte dulci. 


Un studiu recent arata ca acizii aminati, constituenti ai proteinelor, prezinta un efect opus, stimuland orexinele.


Activitatea celulelor orexine este diminuata de consumul de zahar. La aceasta concluzie a ajuns o echipa de cercetatori din cadrul Sleep Research Centre (Universitatea Loughborough), al carei studiu a fost publicat in revista Human Psychopharmacology: Clinical Experimental (2006). 

zaharul_produce_somnolenta


5 participanti la studiu au fost rugati sa bea, la aproximativ o ora dupa ce au luat pranzul, un energizant continand 42 de grame de zahar si 30 de miligrame de cafeina, in timp ce alti 5 au consumat o bautura cu acelasi gust, insa fara zahar.


Subiectii ambelor grupuri au mancat aceleasi alimente la micul dejun si au dormit 5 ore in noaptea dinaintea experimentului. La 50 de minute dupa ce au luat micul dejun, participantii care au consumat un energizant care continea zahar au inceput sa prezinte semne de somnolenta.


„O doza mare de zahar nu este eficienta pentru combaterea somnolentei”, a afirmat profesorul Jim Horne, directorul de la Sleep Research Centre, cel care afirma ca cea mai buna modalitate de a tine oboseala in frau este consumul unei bauturi pe baza de cofeina si siesta.


Micul dejun dulce ar trebui inlocuit cu unul sarac in zahar? Nu neaparat. Aceiasi cercetatori de la Universitatea Cambridge, cautand sa descopere daca efectul inhibitor al glucozei asupra celulelor orexine ar putea fi anulat de consumul proteinelor, au ajuns la concluzia ca somnolenta nu se manifesta atunci cand glucoza si proteinele sunt consumate simultan, in acelasi desert, de exemplu.

 

Iti recomandam si articolul Cum dormim si cum recuperam somnul pierdut?

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro