Cum poate fi prevenit cancerul ovarian?
Wednesday, 25 January 2012 10:13

prevenire_cancer_de_ovarCancerul ovarian este cea mai delicata forma de cancer de natura ginecologica. Cu toate ca nu exista o metoda unanim acceptata in vederea prevenirii aparitiei acestei boli, unele studii evidentiaza intreprinderea urmatoarelor actiuni in acest scop:

 

 

1. Anticonceptionalele

Anticonceptionalele pot reduce riscul de cancer ovarian cu 40-50% daca sunt luate mai mult de 5 ani. Riscul este mai mic dupa utilizarea contraceptivelor orale pe o perioada mai mare de 5 ani. Pilula este cu atat mai indicata in cazul femeilor la care exista un risc sporit de a suferi de aceasta boala. 


Cu toate acestea, unii specialisti sunt de parere ca anticonceptionalele pot creste riscul de a suferi de cancer la san, in cazul femeilor care prezinta mutatii ale genei BRCA.

2. Sarcina si alaptarea

sarcina_poate_reduce_riscul_de_cancer_ovarian


Medicii nu recomanda femeilor sa ramana insarcinate doar pentru a reduce riscul aparitiei cancerului ovarian, insa statiticile referitoare la sarcina sunt concludente. Riscul de a suferi de cancer ovarian este cartoon porn redus cu 30 pana la 60% in cazul femeilor care au ramas insarcinate. 


De asemenea, riscul este mai redus in cazul femeilor care au avut primul copil inainte de a implini 30 de ani si scade in continuare daca apare si o alta sarcina.


Se pare ca alaptarea protejeaza, la randul ei, de cancerul la san.

3. Miscare si regim alimentar sarac in grasimi

Pentru prevenirea cancerului ovarian, specialistii recomanda femeilor sa adopte un regim alimentar sarac in grasimi, bogat in fibre si sa consume alcool si carne in limite rezonabile. 


Studiile recente au aratat ca un regim sarac in grasimi respectat cel putin 4 ani poate preveni cancerul ovarian. 

miscarea_previne_cancerul_ovarian


Medicii recomanda femeilor sa faca miscare de cel putin 3 ori pe saptamana, pentru a fi in forma si a evita ingrasarea. Femeile al caror indice al masei corporale depaseste valoarea 25 pot prezenta un risc sporit de a suferi de aceasta boala.

4. Vizita la un medic genetician

Daca ai in familie cazuri de cancer ovarian, parerea unui medic genetician ar putea fi utila. De asemenea, este indicat sa mergi regulat la control ginecologic si sa-ti anunti medicul cu privire la acest aspect.

 

Iti recomandam si articolul Consumul de lactate creste riscul de cancer ovarian?

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro