Un studiu de mare amploare a evidentiat faptul ca femeile sunt mai sensibile la durere decat barbatii. Motivele? Genetice, hormonale si culturale.
Pentru un medic, este dificil sa evalueze durerea cu care se confrunta un pacient doar pe baza descrierilor facute de acesta din urma. Fiecare bolnav se raporteaza diferit la durere si o descrie utilizand anumite cuvinte. Un studiu al Universitatii Stanford (Statele Unite), la care au participat 11 000 de persoane, arata ca, pentru aceeasi patologie, femeile resimt mai multa durere decat barbatii.
Cum ne raportam la durere?
Femeile s-au dovedit a fi mai sensibile decat barbatii in cazul durerilor cervicale, in caz de diabet, hipertensiune sau sinuzita.
Este cunoscut deja faptul ca patologiile care implica dureri cronice sunt intalnite mai des la femei. Asadar, 90% dintre cei care sufera de fibromialgie sunt femei, iar doua treimi dintre cei care se confrunta des cu migrene sunt tot femei.
Medicii au ajuns la concluzia ca femeile sunt mai sensibile la durere decat barbatii din cauza mai multor factori, cu precadere cei hormonali (genetica si hormonii). Studiile anterioare au evidentiat deja faptul ca estrogenul, hormon feminin, reduce secretia de endorfine, substante care reduc intensitatea durerii.
Cu toate acestea, mosteneirea culturala si psihicul fiecarui bolnav au un impact asupra durerii resimtite.
Conform ceretatorilor, o femeie din Suedia si alta din Maroc nu vor resimti aceeasi durere si nici nu o vor descrie folosind aceiasi termeni. In plus, anxietatea sau depresia ii determina pe bolnavi sa exagereze cand descriu durerea resimtita.
Totodata, barbatii vorbesc mai putin despre durere decat femeile si, de cele mai multe ori, nu cauta sa o „carcacterizeze”. Rezultatul? Se intampla adesea ca barbatii sa sufere un timp mai indelungat, deoarece ajung la medic mai tarziu decat femeile.
Iti recomandam si articolul 5 dureri care nu trebuie ignorate
|