Lipsa somnului atrage dupa sine oboseala, starea de somnolenta, scaderea puterii de concentrare, probleme cu memoria etc. Pentru a preveni insomnia, este necesar sa ai un ritual pe care sa-l respecti inainte de culcare, dar si sa iti schimbi obiceiurile alimentare de seara.
Cina buna, somn bun
Alimentatia poate preveni insomnia. Prin urmare, este indicat sa nu recugi imediat la somnifiere, ci sa-ti analizezi inainte stilul de viata si alimentatia.
1. Cina bogata in glucide si saraca in proteine
Glucidele sunt importante in sinteza anumitor neurotransmitatori si pot duce la imbunatatirea calitatii somnului. La cina, opteaza pentru alimente bogate in glucide, dar cu indice glicemic cat mai mic, adica pentru acele alimente care sunt absorbite si metabolizate lent: paine cu cereale, paine integrala, cereale integrale, legume si fructe proaspete etc.
In acelasi timp, sunt de evitat alimentele bogate in glucide, dar cu index glicemic mare: paine alba, orezul alb, cerealele rafinate sau dulci, cartofii, produsele de patiserie (cornuri, biscuiti, prajituri), ciocolata cu lapte, zaharul, mierea, cremele... Tot de evitat sunt si alimentele bogate in proteine: carnea de pasare, pestele, fructele de mare sau ouale sunt indicate la masa de pranz mai degraba decat la cina.
2. Cina lejera si luata nu foarte tarziu
Daca mananci mancaruri grase sau condimentate la o ora tarzie, digestia se va face cu dificultate si va antrena cresterea temperaturii corporale, favorizand insomnia.
Mesele copioase sunt de evitat, cu cartoon porn
precaderea cele de la care nu lipsesc acizii grasi saturati (carne grasa, creme, unt, branzeturi, tarte, foietaje sau prajituri).
3. Privilegiaza acizii grasi Omega 3
Acizii grasi Omega 3 asigura buna functionare a creierului si te ajuta sa adormi. Asadar, de la cina este indicat sa nu lipseasca somonul, macroul, sardinele si pastravul.
In schimb, limiteaza consumul de Omega 6: ulei de floarea-soarelui, de porumb, maioneza etc.
4. Fara alcool si cafeina seara
Contrar credintelor populare, alcoolul nu este benefic pentru somn. Consumul de alcool favorizeaza adormirea, insa influenteaza negativ calitatea somnului, declansand treziri repetate, urmate de insomnii.
De asemenea, efectele cafeinei sunt resimtite timp de 6 ore de la consumul cafelei. Este indicat sa nu bei cafea sau orice alta bautura care contine cafeina (ceai, ciocolata) dupa masa sau seara, mai ales daca ai probleme cu somnul.
Iti recomandam si articolul 6 pasi pentru un somn mai bun
|