Ne dorim o viata lunga si fericita, dar cu conditia de a ne pastra sanatatea fizica si mai ales, cea mentala. Cunoastem metode de prevenire a bolilor grave, dar cum putem preveni imbatranirea creierului?
Prevenirea imbatranirii creierului
1. Fa sport regulat
Nu trebuie sa faci sport de performanta ca sa te mentii in forma, insa este necesar sa faci miscare in fiecare zi, incepand cu cele 30 de minute de plimbare. In ce masura sportul te ajuta sa previi imbatranirea creierului?
Activitatea musculara stimuleaza producerea factorilor trofici (nutritivi) indispensabili bunei functionari a creierului. Totodata, sportul imbunatateste circulatia sanguina si irigarea creierului (si a celorlalte organe), esentiala pentru neuroni.
2. Hraneste-ti judicios creierul
Cantitatea, natura si calitatea nutrientilor care ajung la creier prin intermediul sangelui sunt factori foarte importanti pentru sanatatea si buna functionare a creierului. Creierul are nevoie de lipide, dar nu orice fel de lipide, ci de Omega 3 din peste, de unde si recomandarea nutritionistilor sa consumi peste de doua ori pe saptamana.
Creierul are nevoie de energie. Desi nu cantareste mai mult de 2% din masa corporala, el consuma 20% din energie. Asadar, are nevoie de glucoza.
Totodata, creierul are nevoie sa fie bine oxigenat. Consumul de alcool afecteaza creierul.
3. Activitati pentru creier
Asa cum muschii au nevoie de activitate fizica pentru a se dezvolta armonios, si creierul necesita exercitii/ activitati pentru a se mentine in forma. Aproape orice activitate este buna pentru creier, dar cu cat activitatile sunt mai variate, cu atat rezultatele vor fi mai vizibile.
Pentru prevenirea imbatranirii creierului, este indicat sa ai activitati intelectuale, sociale, fizice frecvente, regulate si diverse. Nu lasa sa treaca o zi fara sa faci rebus, fara sa citesti, sa inveti ceva nou, sa te plimbi, sa discuti si sa descoperi lucruri noi.
Iti recomandam si articolul Cum ajuta muzica creierul?
|