Alegerea primei metode de contraceptie este foarte importanta si poate pune probleme, intrucat, la ora actuala, exista multe metode contraceptive din care poti alege. Dar ce i se potriveste cel mai bine unei adolescente aflate la debutul vietii sexuale?
Medicii considera pilula estroprogestativa ca fiind cea mai potrivita metoda de contraceptie pentru adolescente. Iata care sunt avantajele ei:
- este eficienta;
- este accesibila;
- este indicata in cazul in care adolescenta are menstruatie neregulata, dismenoree, acnee severa).
Anticonceptionalele orale si prezervativul
Pilula trebuie luata la recomandarea medicului, care va analiza eventualele contraindicatii (antecedente familiale de tromboza venoasa sau arteriala, cancer de san, dar si fumatul). De asemenea, sunt necesare anumite analize – colesterol, trigliceride, glucoza, dar si teste de coagulare a sangelui, intrucat exista riscul ca anticonceptionalele sa creasca riscul de tromboze.
In cazul in care tanara sufera de boli hepatice, anticonceptionalele orale sunt contraindicate, intrucat se metabolizeaza in ficat.
In cazuri rare, in care exista contraindicatii la estrogen, medicul poate recomanda pilule micro-progestative.
|
De asemenea, pot aparea sangerari in timpul administrarii pilulei. Acest lucru ar putea indica faptul pilula respectiva contine mai putini hormoni decat produce corpul tinerei. Medicul va recomanda pilule cu un dozaj mai mare.
In cazul in care anticonceptionalele orale sunt contraindicate sau dupa un avort, adolescenta poate recurge la alte metode de contraceptie: prezervativul, inelul vaginal etc.
In aceasta etapa a vietii, adolescentele sunt sfatuite sa foloseasca si prezervativul, pe langa anticonceptionalele orale, pentru a nu contracta o boala cu transmitere sexuala.
Totodata, este important ca adolescenta sa stie ca, in caz de accident (ruperea prezervativului, de exemplu) sau daca a uitat sa ia pilula, trebuie sa apeleze la contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi). Aceasta trebuie luata cat mai repede dupa ce a avut loc contactul sexual neprotejat, la maxim 72 de ore. Cu cat este luata mai repede, cu atat creste eficienta acesteia.
Medicul ginecolog este cea mai potrivita persoana cu care poate discuta adolescenta despre metode de contraceptie, boli cu transmitere sexuala, contraceptia de urgenta, menstruatie neregulata, infectii etc .
Pentru intrebari sau informatii suplimentare, intra in FORUM - Metode contraceptive.
|