Pilula contraceptiva este una dintre cele mai utilizate metode de contraceptie. Cu toate acestea, femeile se intreaba adesea: "Ingrasa?", "Favorizeaza aparitia cancerului?", "Care sunt efectele secundare?". Haideti sa aflam impreuna adevarul din spatele acestor mituri!
Mitul 1: Toate pilulele sunt la fel
Exista mai multe tipuri de pilule, dupa cum exista mai multe firme producatoare. Astfel, pilulele combinate, frecvent utilizate, contin estrogen si progesteron, fiind o metoda de contraceptie la care apeleaza multe femei. Pe langa acestea, exista si pilule pe baza de progesteron (mini-pilula contraceptiva).
Mai mult, unele pilule contin o doza mai mare de hormoni decat altele, dar este important de retinut faptul ca, daca respecti indicatiile medicului sau cele de pe prospect, ele reprezinta o metoda de contraceptie eficienta.
Mitul 2: Femeile care au peste 35 de ani nu pot lua pilule
Femeile care nu intampina probleme de sanatate si care nu fumeaza pot sa ia pilula pana cand ajung la menopauza. Mitul are la baza un fapt real: femeile care sufera de o boala cauzata de fumat nu sunt sfatuite sa recurga la un contraceptiv oral dupa varsta de 35 de ani.
Mitul 3: Pilula cauzeaza cancer
Unele studii au relevat o posibila legatura intre pilula si cresterea usoara a riscului de aparitie a cancerului la san, in timp ce altele dovedesc ca nu exista nicio legatura intre cele doua. In schimb, este cunoscut faptul ca femeile care nu au copii sau cele care au avut un copil la o varsta mai inaintata intampina un risc mai mare de a dezvolta cancer la san decat celelalte femei.
Dat fiind acest lucru, este dificil de demonstrat faptul ca pilula ar favoriza aparitia cancerului la san. Unele femei raman insarcinate la varste mai inaintate, iar pana in acel moment au ales pilula ca metoda de contraceptie, de unde si temerea ca acest contraceptiv ar sta la baza aparitiei respectivei boli. Insa nu exista dovezi clare in acest sens.
Din contra, studiile arata ca pilula poate reduce cu pana la 50% riscul aparitiei anumitor forme de cancer, precum cel de endometru si cel ovarian.
Mitul 4: Din cand in cand, este bine sa renunti la pilula
Niciun studiu nu a relevat ca e bine sa renunti din cand in cand la pilula contraceptiva, atata timp cat nu te confrunti cu probleme de sanatate si cata vreme medicul nu iti indica o pauza in acest sens. Mai mult, intreruperea luarii pilulei poate avea aceleasi consecinte neplacute cu care te-ai intalnit cand ai apelat prima data la aceasta metoda de contraceptie (sangerari usoare, sensibilitatea sanilor, greata si cefalee).
Mitul 5: Luarea pilulei implica unele riscuri
La scara mondiala, aproximativ 100 de milioane de femei apeleaza la pilula contraceptiva. La fel ca in cazul oricarui medicament, exista unele efecte secundare, insa cele cu adevarat grave sunt foarte rare. In plus, trebuie tinut cont de faptul ca pilula nu este cea mai buna metoda contraceptiva pentru toate femeile. De aceea, este important sa consulti medicul.
Mitul 6: Pilula cauzeaza acnee
Din contra: dermatologul iti poate recomanda pilula contraceptiva ca remediu pentru a scapa de acnee. De altfel, in unele prospecte apare indicat faptul ca luarea pilulei are efecte benefice in cazul acneei.
Mitul 7: Daca iei pilula, nu este necesar prezervativul
Pilula te protejeaza de sarcina, dar nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala si nici de HIV/ SIDA. Prezervativul ramane cel mai bun mijloc de contraceptie in multe situatii, inclusiv la debutul vietii sexuale.
Mitul 8: Pilula poate cauza infertilitate
Indiferent de perioada care a trecut de cand iei pilula, nu exista riscul de a suferi de infertilitate din aceasta cauza. Nivelul de fertilitate atinge valorile normale imediat dupa renuntarea la pilula, acesta fiind si unul din motivele pentru care e bine sa nu uiti de ea.
Mitul 9: Pilula nu e intotdeuna o metoda eficienta
Luata corespunzator, pilula are o eficienta impotriva sarcinii de 99.7%, ceea ce inseamna ca este una dintre cele mai eficiente mijloace contraceptive. Eficienta ei scade considerabil daca uiti sa o iei. Daca uiti in mod repetat sa iei pilula, ar fi bine sa alegi o alta metoda de contraceptie, precum inelul contraceptiv, plasturele contraceptiv sau un contraceptiv injectabil.
Mitul 10: Pilula ingrasa
Mitul vizeaza toate contraceptivele orale. Cu toate acestea, studiile efectuate nu atesta nicio legatura intre luarea pilulei si kilogramele in plus. Multe femei incep sa ia pilula cand inca nu au atins maturitatea sexuala, iar in acea perioada apar adesea modificari ale greutatii corporale.
Intra in FORUM - Anticonceptionale: pro si contra, pentru a afla mai multe.
|