Histerectomia este cunoscuta si ca ablatia uterului si este o procedura chirurgicala de indepartare a uterului. Ea se recomanda doar in anumite situatii. Iata ce trebuie sa stii despre histerectomie:
Cand se recomanda histerectomia?
Histerectomia este propusa de medic atunci cand nu exista alta alternativa sau cand orice alt tratament este contraindicat sau ineficient.
Histerectomia totala este mai des intalnita. Ea consta in indepartarea uterului si, uneori, a ovarelor si a trompelor. Histerectomia partiala nu presupune indepartarea colului uterin.
In ce consta aceasta interventie?
Histerectomia se face sub anestezie totala sau locala. Uterul este separat de tesuturile care-l inconjoara si extras pe fragmente.
Interventia poate fi facuta in trei moduri:
1. Pe cale vaginala. Este modalitatea aleasa in cazul unei histerectomii totale, intrucat permite ca recuperarea sa se faca mai usor, nelasand nicio cicatrice vizibila. De asemenea, este modalitatea cea mai rapida (50 de minute, fata de 80-90 in cazul celorlalte doua care urmeaza sa fie prezentate);
2. Pe cale abdominala – prin deschiderea abdomenului (10-15 cm), ca in cazul cezarianei;
3. Prin colposcopie.
Ce riscuri prezinta histerectomia?
Ca si orice interventie chirugicala, si aceasta prezinta anumite riscuri. Complicatiile intervin in 3-5% din cazuri si consta in declansarea hemoragiei, in aparitia unor cartoon porn
infectii.
Ce precautii trebuie luate dupa operatie?
Pacienta se intoarce acasa dupa 2-5 zile de la operatie. In saptamana de dupa operatie, este posibil sa apara sangerari in cantitati moderate. Dupa 4-6 saptamani pot aparea scurgeri cauzate de desprinderea firelor.
Concediul medical este, in general, de 3-4 saptamani. In primele 10 zile de la operatie, este indicat ca pacienta sa evite sa faca baie si sa se abtine de la orice efort fizic in urmatoarele 4-6 saptamani.
In ceea ce priveste reluarea activittii sexuale, este indicat sa se ceara sfatul medicului.
Consecintele histerectomiei
Daca pacienta era la menopauza inainte de a fi efectuata interventia, aceasta din urma nu antreneaza nicio modificare insemnata.
Daca pacienta nu era la menopauza inainte de histerectomie si daca aceasta nu a presupus indepartarea ovarelor, consecintele histerectomiei ar fi disparitia menstruatiei si imposibilitatea de a ramane insarcinata. Daca au fost indepartate ovarele, histerectomia antreneaza menopauza.
Pentru intrebari si informatii suplimentare, acceseaza FORUM-ul anticonceptionale.ro - Probleme medicale.
|