121 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de depresie, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Depresia este afectiunea psihica cel mai des intalnita, atingand de doua ori mai multe femei decat barbati. Cine e predispus la depresie si care sunt simptomele acesteia?
Cine e predispus sa sufere de depresie?
Toata lumea poate trece printr-o depresie, la un moment dat. Cu toate acestea, exista persoane mai predispuse la aceasta afectiune decat altele:
1. Femeile prezinta de doua ori mai multe riscuri de a suferi de depresie, in comparatie cu barbatii. Cele mai dese cauze sunt menopauza si conflictele cu cei dragi/ partenerul de cuplu.
2. Persoanele in varsta sunt, la randul lor, predispuse la depresii. Afectiunile psihice, singuratatea, dificultatile sociale si familiale favorizeaza instalarea depresiei.
3. Homosexualii – in cazul lor, depresia survine si ca urmare a constientizarii refuzului societatii de a-i accepta si a marginalizarii/ izolarii. Astfel, unii ajung sa se sinucida.
Cu toate acestea, si alte persoane pot suferi de depresie:
- Cei care s-au confruntat, in trecut, cu aceasta afectiune sau cei care au rude apropiate care sufera de depresie/ stari depresive;
- Persoanele care au suferit anumite traume in copilarie;
- Cei care au suferit pierderi repetate: pierderea unei fiinte dragi, a locului de munca, a sarcinii, divortul...
- Cei care sufera de stres cronic asociat lipsei de somn si surmenajului;
- Persoanele care consuma alcool in exces si/ sau droguri;
- Cei care au carenta de vitamina B (in special vitamina B6- in cazul femeilor, si B 12- in cel al persoanelor in varsta).
Simptomele depresiei
Se pot distinge mai multe tipuri de semne si simptome ale depresiei.
1. Semnele afective
- Tristete, anxietate, agresivitate de neinteles, insotita adesea de crize de plans;
- Hipersensibilitate emotionala, sensibilitate sporita vizavi de ceea ce se petrece in jur;
- Incapacitatea de a face lucruri care te fac sa te simti bine: pierderea interesului pentru activitatile care, pana nu demult, iti faceau placere: uitatul la televizor, cititul blogurilor, scrierea jurnalului, ascultarea unui anume gen muzical etc.
- Ganduri negre sau chiar suicidare, ca urmare a impresiei ca te simti singura, neinteleasa si ca totul e lipsit de sens.
2. Semnele intelectuale
- Gandire cartoon porn
inceata si lipsa de concentrare;
- Dificultatea de a lua decizii;
- Imposibilitatea de a memora anumite lucruri care, in trecut, nu constituiau o problema, si probleme de atentie;
- Respect de sine scazut, lipsa de incredere in propriile forte, sentimentul de vinovatie: persoana care sufera de depresie tinde sa se considere vinovata de toate evenimentele mai mult sau mai putin tragice pe care le traieste/ le-a trait;
- Ganduri negre: persoana in cauza este pesimista si tinde sa vada aproape totul in culori sumbre. Se gandeste adesea la moarte.
3. Semne si simptome fizice
- Oboseala permanenta, care nu dispare nici dupa odihna, nici dupa somn si care apare in lipsa unor eforturi deosebire;
- Incetinire a gesturilor, a vorbirii, a actiunii. Persoana care sufera de depresie se simte slabita mai degraba pe plan emotional decat fizic (fata inexpresiva, lipsa de chef, indiferenta);
- Tulburari de somn. Somnul este, de regula, de scurta durata si este urmat de o trezire rapida (la orele 3-5 dimineata). Persoana care sufera de depresie are mari probleme cu adormitul;
- Tulburari de apetit, insotite de un numar mai mic de mese zilnice si de micsorarea portiei. Acestea sunt urmate de pierderi in greutate;
- Scaderea libidoului.
Iti recomandam si articolul 10 forme curente de depresie.
|