Unele alimente joaca un rol foarte important in lupta cu colesterolul, ajutandu-te sa-ti pastrezi sanatatea. Care sunt alimentele anticolesterol si ce proprietati au?
Sterolii vegetali
Sterolii vegetali se gasesc in uleiurile vegetale, in fructe, legume si mai ales in cereale. Ei au proprietatea de a limita absorbtia colesterolului si, astfel, scaderea nivelului de colesterol.
Alimentele bogate in steroli sunt: uleiul de porumb, de floarea soarelui, de soia, nucile de caju, semintele de susan, dar si cerealele precum graul sau porumbul.
Acizii grasi nesaturati
Acizii grasi nesaturati, numiti si Omega 3, 6 si 9, duc la scaderea nivelului de colesterol din sange si joaca un rol foarte important pentru sistemul cardiovasculare.
Acizii grasi Omega 3 se gasesc in alimente precum peste, oua, ulei de in si de rapita.
Alimentele bogate in acizi grasi Omega 9 sunt: avocado, masline si nucile, dar si uleiul de masline.
Fructe anticolesterol
Fructele, in special cele de culoare rosie, kiwi, perele si prunele contin anumite fibre (pectine, hemiceluloza, beta glucan), care au rolul de a limita asimilarea colesterolului.
Sfaturi practice
- mananca multe fructe proaspete si evita, pe cat posibil, sa le cureti;
- efectele benefice se pastreaza si daca fructele se consuma sub forma de compot – acestea isi vor pastra proprietatea de reducere a nivelului colesterolului;
- merele reduc colesterolul din sange cu 5-15%. De asemenea, aceste fructe anticolesterol au putine calorii (40-50 kcal/ 100 g), sunt bogate in fibre si in vitamine, dar si in fructoza, sunt usor de consumat si nu se strica prea repede, 85% din continutul lor fiind apa.
Iti recomandam si articolul Nucile, eficienta in lupta impotriva cancerului de san?
|