HIV / SIDA ( I )

A incepe viata sexuala de timpuriu este ca atunci cand, de sarbatori, parintii iti cumpara cadouri, iar tu le deschizi inainte de a fi permis; nu mai are nici un farmec momentul in care primesti cadoul. Indiferent de decizia pe care o iei (“sa deschizi sau nu cadoul”), este important ca tu sa te simti bine, sa fii multumit de ceea ce faci, dar mai ales sa fii in siguranta, sa te aperi de boli sau sa devii parinte.

Ce reprezinta HIV si SIDA?

HIV denumit si Virusul Imunodeficientei Umane, ataca celulele limfocite CD4, care in mod normal protejeaza organismul impotriva infectiilor. Cu cat numarul acestor celule scade, organismul persoanelor infectate cu HIV (seropozitive) nu mai poate face fata bolilor care in general sunt tratabile (pneumonie, gripa, etc.). Doar in acest stadiu cand organismul nu se mai poate apara impotriva infectiilor se spune ca acea persoana sufera de SIDA.

SIDA sau Sindromul Imunodeficientei Dobandite este una dintre cele mai grave boli din istoria omenirii, descoperita acum 20 de ani in SUA. In prezent nu exista nici un tratament care sa vindece acesta boala si nici un vaccin impotriva ei. Cu toate acestea, au fost descoperite medicamente eficiente care incetinesc multiplicarea virusului in organism, astfel incat aceste persoane pot trai mai mult timp.

Virusul HIV este present in sange, sperma, secretii vaginale, saliva, lacrimi, laptele matern; astfel infectia se poate transmite si pe alte cai decat cea sexuala.

 

O cale importanta de transmitere este de la mama la fat in timpul sarcinii, al nasterii sau alaptarii, astfel cu ocazia primului control din timpul sarcinii ti se va recomanda si testul HIV. Testarea este unica modalitate prin care poti afla daca ai aceasta infectie si astfel sa ai acces la tratament. Chiar daca ai infectia , starea si aspectul tau nu se schimba. Pentru o femeie gravida infectata cu HIV este important pentru ca se poate transmite de la mama la fat, iar fara tratament unul din 6 sugari nascuti din mame infectate pot prezenta infectia, iar sub tratament doar 1 din 100 se poate infecta. La copilul infectat simptomele apar dupa luna a sasea, intre 6-18 luni apar: infectii repetate, stagnarea cresterii, hepatomegalia, poliadenopatii.


Cum poate fi redus riscul ca nou-nascutul sa fie infectat?

-prin tratament special in perioada graviditatii si in timpul nasterii

-prin operatie cezariana, daca medicul tau o recomanda

-prin evitarea alaptarii la san

-prin tratament special oferit nou-nascutului in primele saptamani de la nastere.

Dr. Valentina Simion
(medic primar boli infectioase Sp. Clinic “”Dr. Victor Babes”)

 

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro