Sifilis sau infectia cu Treponema pallidum
Thursday, 07 July 2011 12:27

sifilisSifilisul este o boala cu transmitere sexuala cauzata de bacteria Treponema pallidum. Simptomele difera in functie de stadiul bolii, dar, daca nu este tratata, maladia poate duce la complicatii grave.

Transmiterea bolii

Sifilisul se transmite prin contact sexual neprotejat (vaginal, anal, oral) cu o persoana infestata. Mai exact, bacteria Treponema pallidum se transmite prin contactul cu ulceratii tipice acestei boli, aparute in zona organelor genitale atat in cazul barbatilor, cat si in cel al femeilor. Faptul ca nu intotdeauna sunt dureroase poate induce in eroare persoana infestata, intrucat nu stie ca are sifilis.

Sifilis: factori de risc

Principalii factori de risc sunt urmatorii:

  • intretinerea raporturilor sexuale cu o persoana infestata fara utilizarea prezervativului;
  • intretinerea relatiilor intime cu mai multe parteneri sexuali, dintre care unul sa aiba sifilis;
  • intretinerea raporturilor sexuale cu un partener care are mai multi parteneri sexuali, existand, astfel, riscul sa iti transmita boala.

Cum ne protejam?

In primul rand, nu intretine contacte sexuale neprotejate cu un partener pe care nu-l cunosti foarte bine.

Prezervativul este singura metoda de contraceptie care te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala.

De asemenea, nu intretine raporturi sexuale cu mai multi partener, intrucat riscul de a contracta o infectie creste.

Daca ai urmat recent un tratament pentru a scapa de sifilis sau daca inca il urmezi, asigura-te ca si partenerul tau face acelasi lucru. In caz contrar, infectia poate reaparea. Este obligatoriu ca si partenerul sa urmeze un tratament, chiar daca nu prezinta simptome.

Simptome sifilis

Primul simptom al acestei boli cu transmitere sexuala este o mica rana nedureroasa (ulceratie) la nivelului penisului, vaginului, anusului, rectului sau gurii. Ulceratia apare, de obicei, la 2-6 saptamani dupa ce ai fost expusa infectiei si dispare dupa cateva saptamani.

La scurt timp dupa ce a disparut ulceratia din zona respectiva, persoana infestata se confrunta cu o eruptie la nivelul palmei si talpii, ganglioni limfatici inflamati, febra sau senzatie de oboseala. Si aceste simptome dispar in decursul catorva saptamani.

Cu toate ca primele simptome ale sifilisului dispar de la sine, asta nu inseamna ca boala a disparut si ea. Este neaparata nevoie de tratamentul prescris de medic.

Sifilisul antreneaza si alte probleme de sanatate?

Sifilisul este o infectie grava atat in cazul barbatilor, cat si in cel al femeilor. Se raspandeste in tot corpul si, in lipsa unui tratament corespunzator, boala poate provoca cardiopatie ischemica, dementa, orbire, paralizie si chiar moarte.

De asemenea, daca ai sifilis, riscul de a contracta virusul HIV creste.

Sifilisul si sarcina

Sifilisul se poate transmite de la mama la fat, in acest caz fiind vorba de sifilisul congenital. Copilasii care sufera de sifilis congenital pot fi orbi sau pot avea malformatii care sa duca, in final, la moarte.

Diagnosticarea sifilisului

Exista mai multe metode prin care poate fi diagnosticat sifilisul: atat in urma unei analize de sange, cat si prin analizarea, la microscop, a ulceratiei.

Tratament

Sifilisul se vindeca cu penicilina, iar persoanelor alergice li se administreaza tetraciclina. Tratamentul este prescris de medic si se urmeaza conform indicatiilor acestuia.

Nu uita ca e foarte important ca si partenerul sa urmeze tratamentul, pentru a evita riscul reaparitiei infectiei. De asemenea, este indicat sa se evite contactele sexuale cat timp urmati tratamentul.

Pentru intrebari sau pentru informatii suplimnetare, acceseaza FORUM - Probleme medicale.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro