Aproximativ jumatate din cazurile de infertilitate se datoreaza barbatului. Una din principalele cauze o reprezinta scaderea numarului si calitatii spermatozoizilor - azoospermie (absenta totala a spermatozoizilor din sperma) si oligospermie (scaderea numarului spermatozoizilor din sperma).
Exista un numar de cazuri in care cauzele infertilitatii raman necunoscute. Cauzele infertilitatii: - dezvoltarea incompleta a testicolelor - coborarea tarzie a testicolelor in scrot sau absenta lor din scrot are efect negativ prin temperatura crescuta de la nivelul abdomenului - deficiente ale lichidului seminal (volumul prea mare sau prea mic al cantitatii ejaculate, vascozitate anormala) - leziuni cartoon porn
testiculare, orhita (inflamatia testiculului) - varicocelul (se asociaza de obicei cu subfebrilitate – creste temperatura locala si scade irigatia) - infectii anterioare: infectia urliana (oreionul) – la barbatul adult afecteaza testicolul in aproximativ 25-50 % din cazuri; stari febrile prelungite severe - expunerea testicolelor la temperaturi crescute (bai fierbinti, prelungite, sauna, lenjerie intima din material plastic neporos, suspensoare, pantaloni stransi pe corp, bucatarii) - boli cronice si boli cu transmitere sexuala care afecteaza testicolul (TBC, diabetul zaharat, gonoreea, sifilisul) - afectiuni testiculare: varice prezente pe scrot, hipospadias (deschiderea anormala a uretrei la nivelul penisului) - obstructia bilaterala a epididimului si a canalelor ejaculatoare determinate de accidente sau operatii chirurgicale (mai frecvent dupa hernia inghinala), absenta congenitala sau hipoplazia importanta a canalelor deferente - disfunctii sexuale care impiedica ejacularea (impotenta, ejaculare precoce sau intarziata, ejacularea retrograda – sperma se elibereaza in vezica in loc sa se elimine pe uretra si sa fie ejaculata in exterior) - boli ale sistemului hipotalamo-hipofizar care scad activitatea testiculara: deficitele vitaminice in special vitamina B12 si acidul folic - drogurile: heroina, metadona - produsi toxici: plumb, acid boric, ultrasunete, dupa expunere la raze X - boli genetice (sindromul Klinefelter) - fumatul mai mult de 2 pachete pe zi (scade numarul si motilitatea spermatozoizilor)
Metode de diagnostic: analiza spermei este importanta pentru a evalua fertilitatea masculina. Sperma este un lichid dens, albicios care contine fluide excretate in timpul ejacularii. Inaintea testarii cu 2-3 zile nu trebuie sa existe activitate sexuala care sa duca la ejaculare. Sperma este analizata din punct de vedere cantitativ, calitativ (numar si structura spermatozoizilor), miscarile spermei, fluiditate, aciditate si continutul de zahar si prostaglandine. Tratament: in cursul tratamentului se urmareste imbunatatirea calitatii spermei - acest proces are loc in laborator unde are loc separarea partii mobile (spermatozoizii mobili) sau a celei mai sanatoase din produsul ejaculat si concentrarea acesteia intr-un volum redus. Daca este destul de rezistenta se introduce in uter. Daca inca nu penetreaza ovulul se adauga substante chimice pentru a-i imbunatati calitatea.
Dr. Laura Popa
|