DECLARATIA DE LA VALENCIA ASUPRA DREPTURILOR SEXUALE

Elaborat in iunie 1997

Noi, participantii la cel de-al XII-lea Congres de Sexologie, declaram:

Sexualitatea este o dimensiune dinamica si in permanenta schimbare a umanitatii. Ea este construita pe baza interactiunii dintre individ si structurile sociale. Este prezenta de-a lungul intregului ciclu de viata , armonizand identitatiile si creand si /sau intarind legaturile interpersonale.

Placerea sexuala, inclusiv auto-erotismul, este o sursa de placere fizica, psihologica, intelectuala si spirituala. Este asociata cu o experienta sexuala fara conflicte si fara anxietati, permitand prin aceasta dezvoltarea sociala si personala.

De aceea noi incercam sa incurajam societatea sa creeze conditiile pentru satisfacerea totala a nevoilor de dezvoltare a individului si pentru a fi respectate urmatoarele DREPTURI SEXUALE:

1.Dreptul la libertate, care exclude orice forma de coercitie sexuala, exploatare si abuz, in orice moment si in orice situatie aparuta in cursul vietii. Lupta impotriva violentei sexuale constituie o prioritate sociala. Toti copiii, rod al sexualitatii, ar trebui sa fie doriti si iubiti de catre parinti.

2.Dreptul la autonomie, integritate si siguranta corpului. Acest drept priveste controlul si posibilitatea de a ne bucura de propriile noastre corpuri, feriti de torturi, mutilari si violente de orice fel.

3.Dreptul la echitate si egalitate. Se refera la eliminarea oricarei forme de discriminare, asigurand diversitatea sexuala, fara a tine cont de sex, varsta, rasa, clasa sociala si orientare sexuala.

4.Dreptul la sanatate sexuala. Prin aceasta se intelege disponibilitatea tuturor resurselor pentru dezvoltarea cercetarii si cunostintelor necesare privind HIV/SIDA si alte boli cu transmitere sexuala, precum si dezvoltarea viitoare a resurselor in domeniul cercetarii, diagnosticarii si tratamentului.

5.Dreptul la o informare larga si la obiect privind sexualitatea umana, cu scopul de a permite luarea unor decizii referitoare la viata sexuala.

6.Dreptul la o educatie sexuala completa de la nastere si de-a lungul intregului ciclu de viata. Toate institutiile sociale trebuie sa fie implicate in acest proces.

7.Dreptul de asociere libera. Acest drept reprezinta posibilitatea de a te casatori sau nu, de a divorta si de a stabili alte tipuri de asocieri sexuale.

8.Dreptul de a decide liber si responsabil in privinta vietii reproductive, in privinta numarului de copii si a intervalului dintre nasteri, precum si a accesului la mijloacele de contraceptie.

9.Dreptul la intimitate, care implica capacitatea de a lua decizii asupra vietii sexuale intr-un context de etica personala si sociala. Experienta rationala si satisfacatoare a sexualitatii reprezinta un deziderat pentru dezvoltarea umana.

Sexualitatea umana este sursa legaturii celei mai profunde dintre fiintele umane si este esentiala pentru implinirea indivizilor, cuplurilor, familiilor si societatii. De aceea, respectul pentru drepturile sexuale va trebui sa fie promovat prin toate mijloacele.

SANATATEA SEXUALA ESTE UN DREPT UMAN FUNDAMENTAL.

Dr. Evelyn Cristescu

 

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro